(te) Hard lopen met stress

Dinsdag, 7 maart 2023
(te) Hard lopen met stress
© Duy vu Dinh

Heb je last van stress? Een flink aantal kilometers lopen, kan helpen om je hoofd leeg te maken en je zorgen te verminderen. Maar maak je het té bont, dan heeft sporten een averechts effect.

Een hoge mate van stress gaat vaak gepaard met een gebrek aan tijd. Grote kans dat sporten daardoor het eerste is wat je uit je agenda schrapt. Zonde, want het levert juist veel op! Na een rondje hardlopen ervaar je meer rust, ontspanning en verbetert je humeur. Bovendien remt het de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat heeft te maken met de toename van endorfine en BDNF (Brain Derived Neurotrofic Factor) in je lichaam. Deze stofjes komen vrij tijdens het sporten en beschermen en ondersteunen de hippocampus bij de regulatie van stress.

Hardlopen als je gestrest bent is dus een goed idee! Maar om van de kalmerende effecten van hardlopen te profiteren, is het van belang dat je niet te hard van stapel loopt.

Rustig aan

Als je gestrest bent, heb je veel adrenaline in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je bloed sneller stroomt en meer zuurstofrijk bloed bij je spieren terechtkomt. Je lichaam is klaar om te knallen! Maar daar ligt ook de grote valkuil. Stress is namelijk tweeledig: mentaal en fysiek. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen het soort stressprikkels, dus als je mentaal al veel te verduren hebt, dan kun je beter niet voor éxtra fysieke stressprikkels zorgen.

Alle spanning ‘uit je lichaam lopen’ doe je niet door op hoog tempo door de straten te banjeren. Een rustig tempo helpt je hoofd leegmaken en stimuleert de hippocampus om stresshormonen te verminderen. Pas je training aan en verminder de duur en intensiteit. Train je te intensief in tijden van stress, dan put je je lichaam uit. Dit heeft een averechts effect op je gemoedstoestand, vermindert je trainingsrendement en kan zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Luister naar je lichaam

Luister goed naar de signalen van je lichaam. Voel je je opgejaagd, gestrest of prikkelbaar? Dat zijn tekenen van stress die je serieus moet nemen. Staat er een zware training op je schema? Deze kun je beter inwisselen voor een rustige duurloop. Een half uurtje hardlopen is voldoende om stress te verminderen en je gemoedstoestand te verbeteren. Zorg voor balans, mentaal én fysiek!