Zo kom je de feestdagen slim en fit door

Tara Vossers Dinsdag, 26 december 2017
Zo kom je de feestdagen slim en fit door
Kerst, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag: allemaal gezellige feestdagen deze week met veel lekker eten en weinig beweging. Hoe zorg je toch kunt genieten, maar niet al te veel kilo's aankomt? Tara Vossers geeft advies.

Het is verleidelijk om tijdens de feestdagen bepaalde voedingsmiddelen te gaan bestempelen als 'goed' of 'fout', maar voor je het weet ben je tijdens de feestdagen alleen maar bezig met wat je wel en niet mag eten.

Kiezen

Zonde van deze bijzondere tijd. Het is maar één keer per jaar Kerst, geniet er dan ook van. Maar kies dan wel alleen de producten waar je écht van geniet. Dat betekent niet dat je alles moet eten wat er op tafel staat, kies alleen het eten wat je écht het allerlekkerste vindt. Anders is het zonde van de calorieën!

Bewegen

Veel zitten tijdens de feestdagen ligt voor de hand, maar gezond is het natuurlijk niet. Het is bewezen dat wanneer er langer dan een uur wordt stilgezeten, dit ongunstige effecten heeft voor de gezondheid. Dus probeer minimaal elk uur even te bewegen. Loop een rondje door het huis, laat de hond een extra keer uit, help de gastvrouw bij het dekken en afruimen van de tafel of help de gastvrouw met de afwas.

Geen excuus

Het is goed voor jou en je je krijgt er vast een extra glimlach van de gastvrouw voor terug. Je kunt ook tijdens de kerstdagen ’s ochtends of ’s avonds een stukje lopen. Of dit nu hardlopend of wandelend is, dat maakt weinig uit. Bijna iedereen heeft tijdens de kerstdagen vrij, ‘geen tijd’ is dus geen excuus!

‘Maar vier feestdagen’

Lekker eten tijdens de feestdagen is prima, maar december hoeft geen eetmaand te worden. Een klassieke tip die elk jaar weer terugkomt: de decembermaand heeft maar vier feestdagen. Gun jezelf deze vier feestdagen wat lekkers en eet de andere 27 dagen van december gewoon gezond. En vol is vol. Dooreten terwijl je al vol zit, is eigenlijk nooit een goed idee. Het leidt alleen maar tot buikpijn en misselijkheid.

Alcohol

En ten slotte; nuttig alcohol met verstand. Een goed glas wijn kan een lekkere maaltijd nog lekkerder doen smaken. Het is ook zeker niet nodig om alles te laten staan. Drink standaard naast een glas wijn een glas water. Beter voor je vochthuishouding en hiermee verminder je relatief gezien de hoeveelheid alcohol die je inneemt.

Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.