Zilveren Kruis helpt je fit te blijven in 2019

Maandag, 17 december 2018
Zilveren Kruis helpt je fit te blijven in 2019
Wil je weten hoe fit je bent of heb je een sportief doel gesteld voor 2019? Zilveren Kruis helpt je hierbij door middel van het aanvullende pakket. Overstappen van zorgverzekeraar kan nog tot en met 31 december.

Wil jij in 2019 beginnen met hardlopen, heb je een doel gesteld voor een wedstrijd, heb je klachten tijdens het sporten of wil je gewoon weten hoe fit je op dit moment bent? Bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis wordt een sportmedisch onderzoek deels of geheel vergoed vanuit het aanvullende pakket.

Sportmedisch onderzoek

Een sportmedisch onderzoek is een lichamelijke test voor iedereen die sport of (weer) wilt gaan sporten. Dus ook voor mensen die herstellen van een ziekte of patiënten met een chronische aandoening die weer willen gaan sporten en willen weten hoe belastbaar ze zijn. Kortom: voor iedereen die advies wil voor zijn of haar sport.

Vragenlijst

Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Vooraf aan een sportmedisch onderzoek dien je een vragenlijst in te vullen over je algemene gezondheid. Samen met de sportarts neem je de vragenlijst uitgebreid door. Het is voor de sportarts belangrijk om een indruk te krijgen hoe iemand zijn sport beoefent, en om welke sport het gaat.

Lichamelijk onderzoek

Vervolgens wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Hierbij kun je denken aan het meten van je lengte, gewicht, vetpercentage etc. Het hangt van het gekozen sportmedisch onderzoek af of je longcapaciteit gemeten wordt aan de hand van een longfunctietest en/of dat er bloed wordt afgenomen. Voor het uitvoeren van de inspanningstest wordt er een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

Fietsergometer of loopband

Het inspanningsonderzoek kan plaats vinden op de fietsergometer of op de loopband, dit kan per sportmedische instelling verschillen. Onder beide omstandigheden is het ECG direct te beoordelen en kan er (onverhoopt) ingegrepen worden bij klachten of afwijkingen. De inspanningstest begint met een warming-up waarbij je een paar minuten in fietst of loopt.

Trainingsadvies

Na de warming-up wordt, aan de hand van het protocol die met de sportarts is vastgesteld, iedere minuut de belasting opgevoerd (bij het fietsen gaat de wattage omhoog, bij het lopen de snelheid). De bedoeling van de inspanningstest is om zoveel mogelijk van je lijf te vragen en alles te geven. Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.

Met ademgasanalyse

Wil je gaan trainen aan de hand van jouw hartslag dan is een sportmedisch keuring met een ademgasanalyse de beste optie voor jou. Tijdens dit onderzoek wordt jouw omslagpunt berekend. Je krijgt tijdens de inspanningstest een mondkapje voor waardoor het mogelijk is om precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en daardoor is het mogelijk om jou van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.

Er wordt aangeraden als je onder de 35 jaar bent te kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest. Ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest aangeraden.

De voordelen

Het aanvullende pakket van Zilveren Kruis geeft je de volgende voordelen:

  • 7,5% korting op de basisverzekering;
  • 10% korting op alle aanvullende verzekeringen;
  • 10% korting op tandartsverzekeringen;
  • Plus een uitgebreid pakket aan sportmedische vergoedingen.

Geïnteresseerd? Lees meer of sluit de verzekering direct af op www.zk.nl/atletiekunie

Meer informatie over sportmedische keuringen vind je op: www.sportzorg.nl/sportkeuring-sportmedische-keuring

Lichaam