Word AED-checker en red levens

Woensdag, 19 oktober 2016
Word AED-checker en red levens
Elke week worden ongeveer 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Daaronder zijn ook hardlopers en andere sporters. Niet omdat sporten zo gevaarlijk is, maar omdat bestaande hartaandoeningen in sommige gevallen getriggerd worden door inspanning. Met een AED kan de overlevingskans vergroot worden. Het is dan wel belangrijk dat de dichtstbijzijnde AED snel gevonden wordt en goed werkt – en daar kan jij bij helpen!

Als binnen zes minuten na een hartstilstand met reanimatie begonnen wordt, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer. Een Automatische Externe Defibrilator (AED) kan daarbij van levensbelang zijn. De AED is zo gemaakt dat iedereen het apparaat kan gebruiken en niemand schade kan aanrichten door het gebruik ervan.

26.000 AED’s

Op dit moment zijn er 26.000 AED’s aangemeld bij het Rode Kruis. Slechts zeven procent daarvan is gecontroleerd. Dat is ontzettend weinig en daarom roept het Rode Kruis iedereen op om te helpen al deze AED’s goed in kaart te brengen. Tijdens de herfstvakantie deze en volgende week loopt een campagne voor de werving van zogenaamde ‘AED-checkers’. Iedereen die een smartphone heeft, kan meedoen.

Check mee

Als AED-checker download je de Rode Kruis EHBO-app op je telefoon. Als je in de buurt staat van een AED, open je de app en kun je eenvoudig de locatie en status van de AED doorgeven. Zo kunnen uiteindelijk alle AED’s in Nederland in kaart gebracht worden.

App

Wil je AED-checker worden? Download dan hier de Rode Kruis EHBO-app, of kijk op www.aed4.eu voor meer informatie.

Meer doen?

Wil je meer doen en kun je reanimeren? Word dan burgerhulpverlener. Als burgerhulpverlener krijg je een oproep als iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt. Je kunt dan beginnen met reanimeren en een AED gebruiken als die in de buurt is. Dat doe je tot de ambulance arriveert. Zo kun jij ook helpen om levens te redden. Op dit moment telt Nederland ongeveer 145.000 burgerhulpverleners. Voor een goed dekkend netwerk zijn er volgens de Hartstichting nog eens 25.000 extra burgerhulpverleners nodig. Meld je hier aan.

Bronnen: Hartstichting, Rode Kruis

Foto: Shutterstock