We bewegen minder en stressen meer - deze track brengt je gegarandeerd in beweging

In samenwerking met ASICS
Donderdag, 8 juni 2023
We bewegen minder en stressen meer - deze track brengt je gegarandeerd in beweging
© ASICS

Heb je moeite met het vinden van motivatie om te beginnen met bewegen of het sporten vol te houden? You’re not alone. Uit onderzoek1 blijkt dat drie op de vijf Nederlanders moeite hebben met het vinden van de motivatie om te sporten. 86% van de ondervraagden geeft zelfs aan iets van motivatie nodig te hebben om zich in een sportpak te hijsen. Wat blijkt: voor 89% is dat luisteren naar muziek of een podcast. Op Global Running Day lanceert ASICS daarom, samen met spoken word artiest Roziena Salihu en muziekproducer Auntie Flo, de track ‘Nothing Feels Better’ om zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren om te bewegen voor hun mentale welzijn. De samenwerking kwam tot stand in reactie op het onderzoek, waaruit bleek dat wij Nederlanders dit jaar minder sporten dan vorig jaar. Voor iedere stream van de spoken word track doneert ASICS 5 euro aan MIND Us, een stichting die krachten bundelt om de mentale gezondheid onder jongeren te verbeteren.

Bewegen op muziek helpt echt

Lichaamsbeweging heeft een bewezen effect op je mentale gezondheid en daarvoor hoeft men niet gelijk een uur intensief te gaan sporten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 15 minuten en 9 seconden beweging al een positieve invloed heeft op je geest. Ondanks de positieve effecten ervan, meet de State of Mind Index1 dit jaar een daling in de hoeveelheid beweging van Nederlanders. Dat terwijl het stressniveau in veel gevallen steeds meer toeneemt. ASICS besloot actie te ondernemen om Nederlanders weer meer in beweging te brengen.

En dat bewegen heeft zo zijn voordelen. Meer dan de helft (58%) van de mensen zegt zich tevredener te voelen na het sporten, waarbij anderen zich positiever (44%), meer ontspannen (36%) en minder gestresst (25%) voelen.

Nieuwe track waarbij stilzitten geen optie meer is

De track ‘Nothing Feels Better’ van spoken word artiest Roziena, producer Auntie Flo en ASICS is een op een gedicht gebaseerde track. De tekst van het nummer, door Roziena Salihu, is gebaseerd op daadwerkelijke woorden van duizenden mensen over de hele wereld die hebben gedeeld wat beweging met hen doet. Deze positieve emoties worden nu gebruikt om nog meer mensen te inspireren om letterlijk die eerste stap te zetten. “Soms vind ik het lastig om de juiste motivatie te vinden, maar ik word oprecht gelukkig van beweging. Wat mij helpt is dingen doen waar ik plezier uit haal zoals wandelen, skaten of dansen. Doen wat je leuk vindt is wat mij betreft de eerste stap. Al is het maar tien minuten, de rest komt dan vanzelf,” zegt Roziena.

Het gedicht wordt ondersteund door een ritmische compositie van de bekende producer Auntie Flo, die geluidstechnieken heeft gebruikt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze opbeurende gevoelens opwekken. Deze technieken omvatten het gebruik van een bpm om het tempo en de beat van beweging na te bootsen, akkoordprogressies en de integratie van de 111hz-frequentie, die de 'heilige frequentie' wordt genoemd.

"De relatie tussen muziek en de hersenen is fascinerend. Door geluiden, akkoorden en frequenties te gebruiken, kun je de bloedstroom verhogen in delen van de hersenen die verschillende emoties stimuleren. De technieken die Auntie Flo heeft gebruikt, zijn ontworpen om de prefrontale cortex en de amygdala te activeren, die beïnvloeden hoe we ons voelen en kunnen gevoelens van energie en motivatie opwekken. Of het nu gaat om een wandeling, hardlopen of een sessie in de sportschool, het luisteren naar dit nummer aan het begin van je training moet je hopelijk inspireren om letterlijk in beweging te komen,” zegt muziekpsycholoog Victoria Williamson.

De track is gemaakt om mensen te motiveren wat vaker te bewegen om uit het hoofd te komen en in het lijf te zakken. Naast de direct mentale voordelen die ze ervaren, helpen ze er in de maand juni ook heel veel anderen mee. Want voor iedere stream op Spotify deze maand wordt € 5 gedoneerd aan stichting MIND Us4, tevens een nieuwe partner van ASICS. Stichting MIND Us zet zich in voor een mentaal gezonde jeugd, waarin sport een cruciale rol speelt. Met deze samenwerking zetten zij zich samen in voor een goede mentale gezondheid door fysieke activiteit voor iedereen en voornamelijk onder jongeren.

Gary Raucher, EVP, ASICS EMEA: "Bij ASICS hebben onze vijf letters een betekenis. ASICS is een acroniem voor de Latijnse uitdrukking Anima Sana In Corpore Sano ofwel een gezonde geest in een gezond lichaam. We hebben altijd geloofd in de positieve impact van beweging op het lichaam en de geest. En het betekende nooit meer dan nu. We hopen dat het gedicht 'Nothing Feels Better' meer mensen zal inspireren om te bewegen voor hun geestelijke gezondheid en waardevolle fondsen op te halen voor de stichting MIND Us."

Om de nieuwe track te beluisteren, zoek naar 'Nothing Feels Better' op Spotify of ga naar ASICS.com/apoemtomovetheworld

1 ASICS eigen State of Mind score is een waardering uit 100 die bestaat uit 10 emotionele en cognitieve meetwaarden, waaronder: kalmte, veerkracht, positiviteit, tevredenheid, ontspanning, vertrouwen, alertheid, kalmte, focus en energie. Als vervolg op dit onderzoek is in april 2023 door Onepoll onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder 1.000 mensen van 18+ in Nederland.

2 De State of Mind score voor Nederland in 2023 is met minder dan een magere 1% gestegen naar 64 versus 63 in 2022.

3 De ASICS Uplifting Minds Study maakt gebruik van geavanceerde technologie om EEG na te bootsen en de impact van lichaamsbeweging op de gemoedstoestand van mensen vast te leggen. Uit gegevens van verschillende sporten en regio's blijkt dat slechts 15,09 minuten lichaamsbeweging onze geestelijke toestand aanzienlijk kan beïnvloeden. Lees hier meer.

4 Donatie voor het delen van #NothingFeelsBetter berichten en het streamen van #NothingFeelsBetter gedicht gemaximeerd op €20.000.

Ontspanning
Logo ASICS
In samenwerking met

ASICS

Als groot sportmerk heeft ASICS het doel om de loop- en wandelsport te stimuleren en hardlopers zo goed als mogelijk te ondersteunen. ASICS hecht veel belang aan de gezondheid van de mens. Zo luidt ook de slogan van ASICS: Anima Sana In Corpore Sano: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".