Wat is dry needling?

Zondag, 12 februari 2017
Wat is dry needling?
Naaldjes in je spieren laten prikken, waar is dat goed voor? Nee, geen acupunctuurnaaldjes maar dry needling. Hardlopen.nl-expert en sportarts Mirjam Steunebrink legt uit bij wat voor blessures deze methode kan werken.

Dry needling is overgekomen uit Canada. Het is een methode waarbij met dunne droge 'dry' acupunctuurnaalden verhardingen in spieren, zogenaamde triggerpoints, worden aangeprikt met het doel de spieren effectief en snel te laten ontspannen. Er wordt dus geen vloeistof in de spier geïnjecteerd. De methode wordt meestal uitgevoerd door de hierin gespecialiseerde fysiotherapeut en is vaak onderdeel van een totaalbehandeling, zeker als klachten al langer bestaan.

Triggerpoints

De triggerpoints zorgen voor lokale drukpijn en verhardingen, welke ook effect hebben op de aangrenzende gewrichten en zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderd functioneren van de spier. Sportarts Mirjam Steunebrink zegt dat triggerpoints op allerlei manieren kunnen ontstaan. "Acuut sportletsel is een bekende oorzaak, maar ook chronische (overbelastings) blessures vormen hier een oorzaak van."

Ook kunnen triggerpoints ontstaan na een periode waarin beweging afwezig was. Steunebrink: "Zoals bijvoorbeeld bij het dragen van een brace of gips(spalk)." Voetafwijkingen, standsafwijkingen, instabiliteit en slappe ligamenten kunnen aanleiding geven tot spierverhardingen, maar ook bijvoorbeeld het verkeerd dragen van een (loop)rugzak. "Daarnaast spelen psychologische factoren zoals stress soms een rol."

Pijnlijk punt

In de spier waar de triggerpoint zich bevindt kun je dat voelen doordat er een strakke band ontstaat. Steunebrink over dat gevoel: "Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan."

Samentrekking

Bij dry needling wordt met een naaldje geprikt in het triggerpoint. "Daardoor wordt een zogenaamd 'local twitch response (LTR)' opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd."

Kort aanspannen

Het prikken met het naaldje voel je nauwelijks, volgens Steunebrink. "Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct." Het kan ook voorkomen dat je wat gaat transpireren en dat je je even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Totaalbehandeling

Hardloopblessures die kunnen worden aangepakt met dry needling zijn: zweepslag, Iliotibiaal band frictie syndroom, scheenbeenklachten en hamstringklachten. Steunebrink ziet dry needling vooral als een onderdeel van de behandeling van die blessures. "Als sportarts denk ik dat dry needling zeker kan bijdragen aan de totaalbehandeling om het normale functioneren van een spier en aangrenzende gewrichten weer te kunnen bewerkstelligen. Van hieruit kan dan verder gewerkt worden met oefentherapie etc. Daar moet wel bij gezegd dat een recente onderzoekspublicatie weinig wetenschappelijk bewijs liet zien voor dry needling bij de behandeling van spierkrachten."

Frictioneren

Een vergelijkbare behandeling is het zogenaamde frictioneren. "Daarbij wordt met duim of vingers op een kleine verharding in de spier gedrukt. Met bijvoorbeeld de duim maakt de masseur kleine cirkelvormige bewegingen op één plek, zonder over de huid te verplaatsen. Dit gebeurt met een constante druk. Ook op pezen en banden kan worden gefrictioneerd, dit gebeurt dan dwars op de weefselrichting en kan wat licht pijnlijk aanvoelen."

Als de verharding dieper zit kan ook de elleboog worden gebruikt om de handen van de masseur te ontzien. Het idee van frictie is dat de verharding van de spier verminderd, dat de spier beter doorbloedt en dat de spier soepel wordt.

Foto: Shutterstock

Blessures