Wat betekent de avondklok voor hardlopers?

Woensdag, 20 januari 2021
Wat betekent de avondklok voor hardlopers?
© Shutterstock

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden, veranderen van dag tot dag. Hardlopen is gelukkig nog steeds mogelijk maar welke gevolgen heeft de vergaande lockdown en de avondklok? Hoe zorgen we er samen voor dat we verantwoord kunnen blijven hardlopen?

Alleen op pad en niet meer 's avonds hardlopen

Het RIVM adviseert om contact met anderen te vermijden en minimaal 1,5 meter afstand te houden. Tijdens het hardlopen mag dat zelfs nog wat ruimer worden genomen, want door versnelde ademhaling tijdens inspanning is er meer luchtverplaatsing en daardoor een groter besmettingsrisico.

Let op:
De avondklok gaat niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gelden. In de Tweede Kamer is een meerderheid om het oorspronkelijke plan van het kabinet een half uur uit te stellen en demissionair premier Rutte zal de aanpassing overnemen. Het is de bedoeling dat iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

  • Als je toch 's avonds gaat hardlopen, houd dan rekening met de grootte van je ronde en zorg dat je voor het ingaan van de avondklok binnen bent
  • Blijf de komende tijd je trainingen of hardlooprondjes dus alleen afwerken
  • Wil je toch samen lopen, doe dat dan met maximaal 1 loopmaatje en blijf op gepaste afstand
  • Alle hardloopevenementen blijven verboden

Ga niet met een groep hardlopers de weg op of het bos in. Houd het gewoon bij maximaal twee!

Blijf hardlopen

Blijf dus ook tijdens deze lockdown hardlopen. Of je nu alleen loopt, of met z'n tweeën: doe dat zoveel mogelijk in de buitenlucht. Wees geduldig: er komt een tijd dat er weer hardloopevenementen worden georganiseerd. Nu leg je de basis om dan een topprestatie te kunnen leveren.

* In dit artikel richten wij ons op de ongebonden hardloper. Hardlopen in groepsverband met een trainer (bij een club of loopgroep) is niet meer toegestaan (20-01-2021).