Wanneer ga je naar een sportpodotherapeut?

Zondag, 2 juli 2017
Wanneer ga je naar een sportpodotherapeut?
Je voeten zijn belangrijk voor jou als hardloper. Ze zijn de basis van het lichaam, zeker ook bij de loopbeweging waarbij je voeten je gewicht dragen. Als je last hebt van je voeten kan dat ook invloed hebben op de rest van je lichaam. De sportpodotherapeut is de specialist op het gebied van verminderen en voorkomen van blessures die voortkomen uit de voet.

Een voet bestaat uit 26 bottten en 33 gewrichten. Daarnaast zorgen allerlei spieren en banden voor het optimaal functioneren van je voeten. Als je voeten verkeerd worden belast dan kan dat ook invloed hebben op je knieën, de heup en je rug. Een overpronerende voet kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. De sportpodotherapeut kijkt met kennis van sport naar dit soort blessures.

Niet alleen voeten

Een sportpodotherapeut kijkt niet alleen naar voeten. Ook voor klachten aan de benen, knieen, heup en (lage) rug kun je bij een sportpodotherapeut langs gaan. De sportpodotherapeut bekijkt de voet als onderdeel van de hele beweegketen. Een verstoring of blokkade in die keten kan ergens anders in je lichaam een probleem geven.

Ook zonder klachten

Meestal komen sporters pas bij een sportpodotherapeut als ze klachten hebben, maar je kunt ook naar deze voetenspecialist zonder klachten. Het kan raadzaam zijn met een sportpodotherapeut te kijken naar het verbeteren van je voetstand of beweegpatronen om blessures voor te blijven of om prestaties te verbeteren.

Wat doet een sportpodotherapeut?

Een sportpodotherapeut richt zich op de beweging die bij jouw sport belangrijk zijn, in jouw geval het hardlopen. De behandeling wordt daar op afgestemd. Een sportpodotherapeut behandelt blessures aan voeten, scheenbeen, achillespees en knie en geeft blessurepreventie-advies. Daarnaast kun je er ook terecht voor het analyseren van je hardlooppatroon, het aanmeten van sportinlays en advies voor de juiste hardloopschoen.

Zoek op Sportzorg.nl een sportpodotheurapeut bij jou in de buurt.

Bron: Sportzorg.nl

Hardloopschoenen