Waarom dagelijkse beweging goed voor je is!

In samenwerking met Zilveren Kruis
Brenda1
Brenda Frunt Maandag, 12 april 2021
Waarom dagelijkse beweging goed voor je is!
© Duy vu Dinh

Tegenwoordig rollen we uit ons bed en werken we thuis. Nog net even een nette blouse aan voor de online vergadering. Met daaronder je pyjama broek. Het kan allemaal. Even de deur open maken voor je boodschappen. En ook de bezorger van je nieuwe schoenen staat voor de deur. Als je wilt dan kun je de hele dag in huis blijven zitten. Of dit goed is voor je gezondheid? Niet echt...

Al eerder – in 2016 – ontvingen we de ‘Europees kampioen zitten’ titel. De gemiddelde Nederlander zit bijna negen uur per dag. Maar opvallend genoeg zijn we ook één van de landen met de hoogste sportdeelname en koploper wat betreft andere vormen van fysieke activiteiten. Niet alleen maar zittend nieuws dus!

Langdurig zitten

Je spreekt van langdurig zitten als je meer dan twee uur achter elkaar zit, of in totaal meer dan vijf uur per dag. Waarom is dat niet handig? Langer dan drie kwartier zitten stimuleert de vetopslag rondom je buik. Je grote beenspieren verliezen een paar gram spiermassa en je stofwisseling gaat omlaag. Lang stilzitten is dus langzaam aftakelen. Sporten is natuurlijk een goed idee. Maar een uur sporten compenseert het schadelijke effect van negen uur zitten niet.

Sitting breaks

Hoe kun je deze aftakeling tegengaan? Maak kennis met sitting breaks: sta elk uur op en beweeg één tot twee minuten. Laat je hartslag daarbij flink omhoog gaan. Dat lukt het beste in de vorm van krachttraining: opdrukken of squats bijvoorbeeld.

Wissel zitperiodes af met beweging. Draai tijdens je werkzaamheden een wasje zodat je de trap op kan rennen en doe een dansje tijdens het ophangen van de was. Vergader staand of wandelend en ga opdrukken tijdens het koffie zetten. Dit is ook goed voor je hersenen: door te bewegen gaat er meer energie naar je spieren en krijgen je hersenen indirect even rust. Daarna kun je weer beter nadenken.

De lunchwandeling

Wil je echt je energie terugkrijgen? Wandel dan vóór je lunch minimaal een half uur. Heb je vier tot vijf uur van tevoren niets gegeten? Dan beweeg je nuchter en stimuleer je je vetverbranding. Water, thee of zwarte koffie drinken kan wel, maar neem dan geen tussendoortjes of suiker en melk in je koffie. Dit geeft je een boost omdat vetten langdurig energie afgeven. Sluit je wandeling af met een goede maaltijd met veel groente, eiwitten en gezonde vetten. Denk aan verse soepen, salades, eitjes, noten en peulvruchten.

Houd je dus vooral niet aan de Nederlandse beweegnorm van dertig minuten per dag matige intensieve beweging. Beweeg vaker, verspreid over de dag. Ga erop uit, dans, spring en beweeg door je huiskamer.

Lichaam
Brenda Frunt
Vraag de expert

Brenda Frunt

Sportdiëtist

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze dagelijks mensen uit het bedrijfsleven met workshops en alles rondom het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. Als hardlopen.nl expert beantwoordt zij jouw specifieke vragen.

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.