Vrouwen met te laag gewicht hebben meer risico op blessures

Maandag, 26 juni 2017
Vrouwen met te laag gewicht hebben meer risico op blessures
Vrouwelijke hardlopers met een te laag gewicht hebben eerder kans op een stressfractuur. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Ohio. Hardlopen.nl-experts Tara Vossers en Mirjam Steunebrink reageren op dit onderzoek.

De onderzoekers van de universiteit van Ohio hebben ontdekt dat vrouwen met een Body Mass Index (BMI) lager dan 19 meer kans hebben een incomplete botbreuk, een stressfractuur. Deze vrouwen doen er ook langer over om te herstellen dan mensen met een gezond gewicht.

Gezond BMI

Wat wordt dan verstaan onder een gezond gewicht? Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt als gezond aangehouden. Zit je lager dan heb je ondergewicht en hoger heb je overgewicht. Volgens de onderzoekers zitten professionele vrouwelijke atleten rond een BMI van 20 tot 24. Tijdens het onderzoek werden vrouwelijke atleten drie jaar lang gevolgd in hun gewicht en blessures. De onderzoekers concluderen dat het voor vrouwelijke atleten essentieel is om hun BMI goed in de gaten te houden.

Sporters met eetstoornis

Sportarts en Hardlopen.nl-expert Mirjam Steunebrink vindt de stelling in het artikel op NU.nl wat kort door de bocht. "Op zich heeft lager gewicht natuurlijk een voordeel als sporter. Het gaat hier dus echt om hardlopers met een te laag gewicht. Je moet dan ook denken aan sporters met een eetstoornis."

Eetstoornissen zoals anorexia en boulimia komen vaker voor onder topsporters dan onder de rest van de bevolking. Sporters die een zo laag mogelijk gewicht nastreven gaan extreem weinig eten of extreem veel bewegen om zoveel mogelijk energie te verbruiken. Dit heeft zowel fysieke als mentale gevolgen.

Botontkalking

Sportdiëtiste Tara Vossers denkt bij het lezen van het onderzoek ook meer richting sporters met een eetstoornis. "De term 'Female Athlete Triad' is het eerste wat in mij opkomt bij het lezen van het artikel op NU.nl. Vooral wanneer een laag gewicht gepaard gaat met botontkalking en de menstruatie uitblijft wordt hier over gesproken. Uiteraard zorgt de botontkalking ervoor dat de kans op stressfracturen toeneemt en dit verhoogt de kans op blessures. Dan is meestal wel sprake van een eetstoornis."

Meer info over eetstoornissen bij sporters op Topsporttopics.nl.

Bronnen: NU.nl, Topsporttopics.nl

Afvallen Blessures