RSI: ook een probleem voor hardlopers

Dinsdag, 28 februari 2017
RSI: ook een probleem voor hardlopers
Vandaag is het internationale RSI-dag, een bewustwordingsdag voor klachten onder de verzamelnaam RSI (Repetitive Strain Injury). Ook voor jou als hardloper is het goed hier eens aan te denken, want lang en slecht achter de computer werken kan leiden tot verkrampte schouders oftewel 'computerschouders'.

Bij RSI gaat het om herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren of in dezelfde houding werken. Hierbij kunnen klachten ontstaan zoals pijn, tintelingen of een onaangenaam verdoofd gevoel in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI begint vaak met af en toe pijn die snel weer wegtrekt. Al snel maakt die pijn het werken en veel dagelijkse handelingen onmogelijk.

'Computerschouders'

Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar klachten aan je schouders kunnen het hardlopen ook belemmeren. Soepele schouders zijn namelijk belangrijk voor een goede armzwaai. Langdurig werken met laptops, ipads en computers zorgt voor 'computerschouders'. Het typen met een ipad of werken aan een laptop zijn ergonomisch al snel onverantwoord. Als je veel thuiswerkt is de kans ook groter dat je minder ergonomisch werkt. En het werken tegen een deadline zorgt ook dat je meer verkrampt in je schouders.

Hoe herken je het?

Je kan RSI zelf herkennen als je langer dan zes weken pijn of tintelingen in je pols, vingers, onderarm, rond je elleboog, rond je schouders of tussen je schouderbladen voelt. Tijdens het hardlopen zul je vooral last ervaren als je pijn in je schouders voelt. Omdat je hele nekgebied stijf wordt ga je verkrampter lopen. Een trainer zal dit ook snel herkennen omdat je met je schouders omhoog loopt.

Begin bij de werkplek

Als je last hebt van RSI-klachten los je dit niet simpel op met een paar oefeningen. Computerschouders ontstaan misschien in 40 tot 50 uur achter de computer, tien minuten oefeningen doen helpen daar niet direct bij. Je zal eerst op je werkplek het probleem moeten aanpakken. Vraag daarom advies over een ergonomische houding achter je computer. Hardlopen.nl-expert en sportarts Mirjam Steunebrink heeft ook nog een goede tip: "Je kan heel goed oefeningen voor je schouders en bovenrug doen tijdens je werk. Doe elk uur even een paar minuten wat mobiliteitsoefeningen."

Oefeningen

Je hardlooptraining kan wel helpen te voelen dat je schouders stijf zijn geworden door al het computerwerk. Met gerichte oefeningen tijdens je training kun je daar aan werken. Probeer bijvoorbeeld tijdens je warming-up je schouders zo hoog mogelijk op te trekken en daarna weer te laten zakken. Je kan ook loopoefeningen doen met de armen hoog in verschillende varianten: op je tenen lopen, looppas of met een versnelling.

Armzwaaien

Tijdens het hardlopen is het goed om ook eens op je armzwaai te concentreren. Zwaai dan met je armen alsof ze niet aan je lichaam vastzitten. Je kan ook op bepaalde stukken echt specifiek concentreren op je schouders. Denk dan steeds: 'schouders laag'. Probeer dat eens stukjes van honderd meter om het verschil te voelen tussen opgetrokken en lage schouders.

Bronnen: Proloop magazine en MCH Ziekenhuis

Foto: Shutterstock