RIVM raadt deelname color runs af

Vrijdag, 10 februari 2017
RIVM raadt deelname color runs af
Misschien heb je zelf wel eens meegedaan aan een color run: een echte funrun met muziek en vooral veel kleurenpoeder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt in een adviesrapport deelname aan deze hardloopevenementen af vanwege "gezondheidsrisico's van de kleurenpoeders".

Na een stofexplosie van kleurenpoeders bij een evenement in Taiwan ontstond in 2015 al de vraag of die kleurenpoeders veilig kunnen worden gebruikt. In Nederland deed de brandweer in de regio Amsterdam-Amstelland brandproeven met de kleurenpoeders die in Nederland worden gebruikt. Uit die testen bleek al dat bepaalde poeders brandbaar zijn.

Luchtweg- en oogirritatie

Het RIVM deed daarna onderzoek naar wat er internationaal bekend is over de mogelijk andere risico's aan de poeders. Het RIVM kwam daardoor uit bij een Duits onderzoek, waaruit blijkt dat de kleurenpoeders luchtweg- en oogirritatie kunnen veroorzaken. "Daarbij kan de fijnstofbelasting door de grote hoeveelheid kleurenpoeder in de lucht ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen."

Alleen op basis van zetmeel

Vanuit "gezondheidskundig" oogpunt wordt het gooien van kleurenpoeders tijdens evenementen daarom door het RIVM nu afgeraden. Het instituut raadt evenementen die toch kleurenpoeders willen gebruiken aan dan alleen kleurenpoeders op basis van zetmeel te gebruiken "die alleen toegelaten levensmiddelenkleurstoffen en geen vervuilingen en allergenen bevatten".

Maatregelen

Omdat er dan evengoed nog gezondheidseffecten en - klachten kunnen optreden komt het RIVM met een aantal preventieve maatregelen om de poeders veilig te gebruiken. Kinderen, ouderen en mensen met astma of andere longklachten worden afgeraden om deel te nemen aan color runs. Organisaties wordt geadviseerd te zorgen voor EHBO-posten bij elke plek waar met poeder wordt gegooid en voor douches en oogdouches.

Mondkapje en direct douchen

Deelnemers wordt aangeraden altijd een mondkapje en beschermbril te dragen tijdens een color run. Ook het dragen van lenzen wordt afgeraden. Verder geeft het RIVM aan dat je beter geen zelfmeegebrachte poeders kunt gebruiken en dat je het poeder ook niet in elkaars gezicht moet gooien. Na de finish is het verstandig om direct te douchen om het poeder af te spoelen om huidirritatie te voorkomen.

Het RIVM benadrukt op haar website dat het hier om adviezen gaat. "Het is aan overheden, evenementenorganisatoren en deelnemers aan evenementen om te besluiten of zij evenementen willen organiseren of bijwonen, waar kleurenpoeders worden gebruikt. Het RIVM adviseert overheden vanuit gezondheids- en veiligheidskundig oogpunt."

Voor verdere vragen over je gezondheid en kleurenpoeders kun je terecht bij je regionale GGD.

Bron: RIVM

Foto: Shutterstock

Veiligheid