Profijt van de zomertijd

Rob veer
Rob Veer Zondag, 31 maart 2019
Profijt van de zomertijd
De zomertijd is in gegaan. Wat betekent dat voor hardlopers? De meeste hardlopers hebben profijt van de zomertijd. Maar ochtendlopers staan er iets anders in.

Niet iedereen is blij met het grommel aan de klok. Eerder dit jaar moest minister Ollongren opdraven om in de Tweede Kamer vragen over wintertijd-zomertijd te beantwoorden. Het leidde echter niet tot aanpassing van het huidige systeem, dat dateert van 1977. De zomertijd werd destijds ingesteld vanwege de toen heersende oliecrisis, als middel om energie te besparen. Door het verstellen van de klok gaat de zon een uur later onder, waardoor de lampen later worden ingeschakeld. De avonden zijn ook iets warmer, wat voor minder stookkosten zou zorgen. De discussies over de voor- en nadelen van het systeem woeden nog altijd voort, maar zullen niet verhinderen dat aanstaand weekend de wijzers van de klok een uurtje vooruitgezet moeten worden.

De meeste hardlopers hebben profijt van de zomertijd. Er is immers meer ruimte om ’s avonds voor het donker te trainen. Dit zorgt niet alleen voor een groter gevoel van veiligheid, het verruimt ook aanzienlijk het aantal mogelijke hardlooproutes. Er kan op doordeweekse avonden getraind worden in de gebieden zonder straatverlichting, over onverharde wegen, door bossen en parken. Ochtendlopers staan er overigens iets anders in en zijn minder blij met de veranderingen. Omdat de zon een uur later opkomt worden zij geconfronteerd met donkere (en frissere) ochtenden.

De buitentemperatuur is in de avonduren dankzij de zomertijd gemiddeld iets hoger, het koelt wat later af. Dat is gemiddeld genomen een voordeel, maar kan op heel warme dagen minder gunstig zijn omdat de avondkoelte een uur langer op zich laat wachten.

Het verzet tegen de zomertijd richt zich trouwens niet op het licht of de temperatuur. Veel mensen geven aan dat ze last hebben van het effect van de overgang naar de zomertijd – en een half jaar later terug naar de wintertijd – op hun circadiaanse ritme. Dat is de interne biologische klok, die verstoord raakt waardoor, onder andere, het waak-slaapritme wordt ontregeld. En we kennen inmiddels het belang van voldoende en kwalitatief goede slaap voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Voor hardlopers speelt de nachtrust een belangrijke rol bij het herstel na een training. Hardlopers die door het ingaan van de zomer/wintertijd last van een verstoorde nachtrust hebben, zullen in die periode minder belastbaar zijn en doen er goed aan om wat gas terug te nemen.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.