Pijnstillers voor hardlopers: een goed idee?

Mirjam Steunebrink Vrijdag, 26 april 2019
Pijnstillers voor hardlopers: een goed idee?
Het gebeurt nog al eens: het slikken van pijnstillers tijdens trainingen en wedstrijden. Is dat gevaarlijk of kan dat niet zoveel kwaad?

Sportarts en medisch expert van Hardlopen.nl Mirjam Steunebrink is hierover heel duidelijk: Het slikken van pijnstillers tijdens het sporten is absoluut niet verstandig. Door de pijn te onderdrukken kunnen blessures namelijk alleen maar verergeren. Daarnaast kunnen ontstekingsremmers zoals Ibuprofen en Diclofenac gevaarlijke bijwerkingen geven zoals maag- en darmbloedingen. Ibuprofen kan je wel bij peesontstekingen gebruiken als je niet traint of niet meedoet aan een wedstrijd.

Veilig gebruik van pijnstillers is in het algemeen geen probleem bij ernstige pijn in de eerste twee dagen na een acute blessure. Zeker als je door de pijn niet goed kunt slapen. Zoals bij bijvoorbeeld een verzwikte enkel of een verrekte spier.

De volgende 5 regels gelden voor het veilig gebruik van pijnstillers:

  1. Gebruik de voorgeschreven hoeveelheid en neem niet vaker in dan is voorgeschreven.
  2. Let altijd op de mogelijke bijwerkingen: vrijwel alle pijnstillers (uitgezonderd paracetamol) zijn beschadigend voor het maagslijmvlies, waardoor je bovenbuiks klachten kunt krijgen.
  3. Controleer het positieve effect van de pijnstiller. Het positieve effect van pijnstillers is aanwezig als je minder pijn ervaart, of beter kunt slapen met de pijn of beter kunt bewegen met de pijn. Als het positieve effect ontbreekt moet je overleggen met je huisarts of sportarts
  4. Bij langer bestaande pijnklachten is het ook verstandig om te overleggen met je huisarts of sportarts. Pijn die niet duidelijk afneemt in de eerste 2-3 dagen na het ontstaan kan erger zijn dan je .
  5. Bij overbelasting of pijnklachten tijdens en na oefeningen, trainingen en wedstrijden is het gebruik van pijnstillers onverstandig als je dit niet eerst hebt overlegd met je huisarts of sportarts. In deze gevallen is er het gevaar dat (beginnende) blessures verergeren door te lang of te intensief te bewegen doordat de (zelf)beschermende werking van pijn teveel door de pijnstillers wordt onderdrukt.
Blessures Lichaam
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.