Pijn op de borst tijdens hardlopen

In samenwerking met Zilveren Kruis
Mirjam Steunebrink
Mirjam Steunebrink Vrijdag, 2 juli 2021
Pijn op de borst tijdens hardlopen

Weinig kan het plezier in hardlopen zo vergallen als pijn op de borst en/of van de ribben. Niet alleen is het erg hinderlijk, het geeft ook veel angst. ‘Zou er iets met mijn hart aan de hand zijn?” is misschien wel de grootste zorg. ‘Gelukkig’ zijn er meerdere oorzaken van pijn op de borst tijdens hardlopen. Sportarts en medisch expert van Hardlopen.nl Mirjam Steunebrink licht toe.

1. Je bent beginnend hardloper

Hardlopen is een fysiek belastende sport. Zeker als je (nog) niet erg actief bent op sportgebied is hardlopen een zware inspanning. Daarbij heeft de mens de natuurlijke neiging te hard van stapel te willen gaan, waardoor je al snel té intensief traint met alle fysieke ongemak die daarmee gepaard gaat. Zo kan zwaar ademen tijdens het hardlopen een drukkend, pijnlijk gevoel op de borst geven. Zorg voor een gedegen opbouw en voorkom hiermee ademhalingsklachten.

2. Er vindt verkramping plaats van de borstspieren

Net zoals je beenspieren kunnen ook de spieren rondom je borstkast verkrampen tijdens het hardlopen. Dit geeft vaak een acute, scherpe en lokale pijn die erg onaangenaam is. Beweging doet de klacht vaak verergeren waardoor je genoodzaakt bent te stoppen met hardlopen. Probeer een stukje te wandelen en goed door te zuchten, waarbij je focust op je buikademhaling. Tevens kan voldoende water drinken (zeker op een warme dag) zorgen dat deze klachten minder vaak optreden.

3. Je hebt maagzuurklachten

Veel klachten van pijn op de borst tijdens inspanning, met name achter het borstbeen en rond het maagkuiltje, vinden hun oorzaak in brandend maagzuur. Dit heeft onder andere te maken met de verhoogde druk in de buikholte die optreedt ten gevolge van de inspanning. Probeer vlak voor het hardlopen geen zware maaltijd meer te nemen en pas zeker op met erg gekruid of gefrituurd eten. Ook dranken die cafeïne bevatten kunnen bijdragen aan oprispend maagzuur. Blijf je toch klachten houden ondanks het aanpassen van je pre-workout maaltijd, dan kunnen maagzuurremmers een goede oplossing zijn.

4. Je hebt last van het syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen pijnlijk. Dit zwelt daarbij vaak wat op. De klachten zitten meestal aan één kant en betreffen vaak de tweede, derde en/of vierde rib. De klachten zijn ongevaarlijk en verdwijnen na een paar maanden meestal vanzelf weer. Met deze klachten kun je gewoon doorsporten, waarbij een ontstekingsremmer de pijn kan verzachten. De oorzaak is onbekend, maar mogelijk is er een relatie met zwaar lichamelijk werk of een ongeval waarbij grote krachten zijn gekomen op de borstkast. De sportarts kan de juiste diagnose stellen.

5. Je hebt een onderliggende longaandoening

Diverse longproblemen kunnen pijn op de borst veroorzaken tijdens het hardlopen. De belangrijkste en ernstigste is een mogelijke longembolie. Daarbij zit er een bloedstolseltje in één van de aders naar de longen toe. Dit kan een acute, scherpe pijn geven met flinke benauwdheidsklachten, maar ook een meer sluimerend beloop hebben. Ook kan een klaplong plots forse kortademigheid geven met daarbij flinke pijn. Bij acute klachten van pijn op de borst met een gevoel van benauwdheid is het dus raadzaam de huisarts te bezoeken en niet af te wachten. Meer structurele aandoeningen van de longen die klachten kunnen geven zijn ziekten zoals Astma, waarbij soms ook hoestklachten of allergische klachten aanwezig zijn. Hierbij kan een longpufje uitkomst bieden.

6. Je hebt een hartprobleem

Bij een inspannende bezigheid zoals hardlopen wordt veel van de hartspier gevraagd. Deze moet hard werken om het bloed rond te pompen naar alle spiergroepen die ingezet worden, terwijl er ook voldoende bloed naar het hart zelf moet worden gepompt zodat deze zijn werk naar behoren kan doen. Onderliggende hartproblemen, zoals vernauwingen van de kransslagaders van het hart of bijvoorbeeld hartklepproblemen, kunnen daardoor eerder aan het licht komen dan in rust het geval is. Bij herhaalde klachten van druk op de (linker) borst bij inspanning, zeker wanneer er uitstraling is naar de linkerarm of de kaken en dit gepaard gaat met overmatig zweten, misselijkheid en/of overgeven, aarzel dan niet en meld je snel bij de huisarts om één en ander grondig uit te zoeken.

Blessures
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.