Pas op: de teek is uit zijn winterslaap

Zaterdag, 23 april 2016
Pas op: de teek is uit zijn winterslaap
De lente brengt mooie dingen met zich mee, zoals een aangename temperatuur en een volop in bloei staande natuur om tijdens het hardlopen van te genieten. Er zijn echter ook minder fijne dingen aan het voorjaar, zoals de teek die uit zijn winterslaap ontwaakt. Controleer je lichaam na een rondje hardlopen daarom goed op tekenbeten. Ben je net gebeten? Dan kun je meehelpen aan een onderzoek om de ziekte van Lyme sneller te diagnosticeren.

Voor de teek is de favoriete tijd van het jaar begonnen. Tussen april en september laat hij zich graag zien. Ben je gebeten door een teek, dan hoeft dit nog niet meteen ernstig te zijn, want niet elke teek is drager van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Maar aan de buitenkant kun je niet zien of een teek wel of niet besmet is, zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, ook betrokken bij de website www.tekenradar.nl, tegen de NOS. Volgens hem moet je dan ook geen risico nemen. “Wacht niet met het controleren van je lichaam tot je later een keer onder de douche gaat.”

Hartkloppingen

Twee op de honderd mensen met een tekenbeet worden besmet met de ziekte van Lyme, die zich uit door rode kringen op je lichaam. In het gunstigste geval houd je er alleen huidklachten aan over, maar een tekenbeet kan ook leiden tot ernstige zenuwpijnen, hartkloppingen en spier- en gewrichtsaandoeningen.

Niet alleen in struiken en bomen

Als hardloper moet je niet alleen bedacht zijn op teken als je langs struiken en bomen loopt. “Ze zitten laag, bijvoorbeeld op de top van een grasspriet, en wachten tot ze zich kunnen vastklampen aan iets dat voorbijkomt”, waarschuwt Arnold. “Als dat mensen zijn, haken ze zich vast aan de kleding en zoeken van daaruit een plek waar ze bloed kunnen drinken."

Sneller diagnosticeren

In Innatoss Laboratories, een diagnostisch lab in Oss, wordt gewerkt aan betere diagnostiek voor de ziekte van Lyme. “Momenteel is de diagnostiek ontoereikend om snel de ziekte te constateren. Daarom werken we in Oss aan een nieuwe Lyme-test”, vertelt Maarten van der Zanden van Innatoss Laboratories. “Hiermee kan een infectie sneller aan het licht komen.”

Vrijwilligers gezocht

Momenteel loopt er een studie om te bewijzen dat de nieuwe methode werkt. “Daarvoor zoeken we van de lente weer vrijwilligers die net zijn gebeten door een teek en wat bloed af willen staan voor analyse”, vervolgt Maarten. “De studie kan leiden tot een baanbrekende verandering in snelheid waarmee we de ziekte van Lyme kunnen diagnosticeren en behandelen.”

Gebeten

Wil je meehelpen aan het onderzoek? Dat kan als je minder dan tien dagen geleden gebeten bent door een teek (die minimaal zestien uur heeft vastgezeten) en je sinds maximaal twee weken de kenmerkende rode ring hebt. In het onderzoek worden de afweerreacties in je bloed gemeten. “De reacties binnen twee weken na de tekenbeet worden vergeleken met die van vier en twaalf weken na de beet”, legt Maarten uit. “Daarvoor zijn drie bloedafnames nodig. We meten de reactie van de geheugencellen én de aanwezige antistoffen. Daarnaast wordt met korte vragenlijsten gekeken naar bepaalde ziekteverschijnselen. Bloedafname kan in heel Nederland plaatsvinden, dus er is altijd een locatie in de buurt.”

Aanmelden

Aanmelden voor het onderzoek kan via [email protected] of 0412 700 530. Er wordt dan binnen twee dagen contact met je opgenomen.

Bronnen: NOS en Tekenradar

Foto: Shutterstock