Onderzoek naar hartschade na een marathon

Donderdag, 19 oktober 2017
Onderzoek naar hartschade na een marathon
Afgelopen zondag gingen twaalf deelnemers aan de Marathon Amsterdam direct naar het AMC ziekenhuis voor een MRI-scan. Dat had niets te maken met een ongeluk of uitvallen. Ze deden mee aan een speciaal onderzoek van het AMC en RadboudUMC naar schade aan het hart na het lopen van een marathon.

Dat sport gezond voor je is weet iedereen. Maar hoe gezond intensief sporten, zoals het lopen van een marathon, houdt de wetenschap nog bezig. Onderzoekers hebben aanwijzingen dat zeer intensieve inspanning microschade aan hart en spieren oplevert. Om over dit verschijnsel meer te weten te komen, worden twaalf marathonlopers vier weken rond de Amsterdam Marathon gevolgd.

Stofje in het bloed

Wat het lopen van een marathon nu echt voor gevolgen heeft voor het lichaam is nog onbekend. Uit eerder onderzoek onder deelnemers aan de Boston Marathon kwam naar voren dat marathonlopers een toename van het eiwit troponine in het bloed hadden. "Dat is hetzelfde stofje dat we zien bij een hartinfart", zegt onderzoeker Vincent Aangevaeren van het RadboudUMC.

Hoe gezond is een marathon?

Dat was voor de Nijmeegse en Amsterdamse onderzoekers de trigger geweest om dieper op de vraag in te gaan of er schade optreedt aan het hart en spieren na een marathon. Om de vraag te beantwoorden hoe gezond het lopen van een marathon is, brengen de onderzoekers de totale belasting en mogelijke schade aan het hart in kaart.

Herstel van het hart

Het onderzoek bestond uit een mri-scan, een hartfilmpje en bloedonderzoek. Deze metingen werden een week voorafgaand aan de marathon en vlak na de finish uitgevoerd. Twee weken na de marathon volgt nog een laatste meting. Onderzoeker Vincent Aangevaeren van het RadboudUMC: “Op deze manier kijken we ook hoe het hart herstelt van zeer intensieve inspanning, en of eventuele microschade weer gerepareerd wordt.”

Bron: Radboudumc, AT5

Foto: Shutterstock

Marathon