Ondersteun je weerstand met deze 7 voedingsstoffen

In samenwerking met Flinndal
Donderdag, 9 april 2020
Ondersteun je weerstand met deze 7 voedingsstoffen
Door hardlopen blijf je in goede conditie en blijft ook de weerstand op peil. Een training veroorzaakt echter wel een stressreactie in het lichaam en daardoor heb je tijdelijk een lagere weerstand. Vooral als je intensief en lang traint is je lichaam na afloop kwetsbaarder. Vitamines en mineralen kunnen extra hulp bieden. Wij stellen je voor aan zeven voedingsstoffen om je weerstand te ondersteunen, waardoor jij ook in deze periode gewoon fit kan blijven.

Weerstand is erg belangrijk voor hardlopers. Door een goede weerstand blijf je fit en herstel je sneller. Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen blijft je weerstand zo hoog mogelijk. Er zijn een aantal voedingsstoffen met een positief effect op het immuunsysteem. We zetten hieronder zeven voedingsstoffen voor je op een rijtje:

Vitamine A

Vitamine A zorgt voor het behoud van een gezonde huid en voor ondersteuning bij de conditie van de ogen. Deze vitamine haal je onder meer uit lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine B6

Vitamine B bestaat uit meerdere afzonderlijke vitamines en vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en is het van belang voor de energievoorziening in de spieren. Vitamine B6 is daarnaast goed voor het zenuwstelsel. Vitamine B6 kan je in veel voedingsmiddelen vinden. Denk aan graanproducten, aardappelen, eieren, vlees, vis en peulvruchten.

Vitamine C

Vitamine C is misschien wel de bekendste als het om een boost voor onze weerstand gaat. Naast dat deze vitamine mede zorgt voor een goede weerstand, is het ook van belang voor de opbouw en structuur van weefsels in bijvoorbeeld botten, tanden, bloedvaten en de huid. Het is goed voor het zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vitamine C is vooral te vinden in groente en fruit.

Vitamine D

Vitamine D is vooral van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook bevordert het de opname van calcium in de botten. Het speelt ook een rol bij de werking van de spieren. Je lichaam maakt vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht. Een extra reden dus om wel gewoon buiten te gaan trainen! Ook kan je vitamine D halen uit vette vis en wordt het soms toegevoegd aan halvarine en margarine.

Vitamine E

Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant en beschermt je immuunsysteem tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zit onder meer in plantaardige oliën en plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

Zink

Zink ondersteunt niet alleen het immuunsysteem, maar draagt ook bij aan de opbouw van eiwitten. Voor hardlopers is het dus extra belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen. Het komt met name voor in dierlijke producten (zoals vlees, ei en zuivel), maar je vindt het ook terug in volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden.

Curcumine

Curcumine is de biologisch actieve stof uit kurkuma (geelwortel). In Azië gebruiken ze de antioxidant al eeuwen binnen de Ayurvedische geneeskunde. Het ondersteunt de gezondheid van de longen en helpt gewrichten soepel te houden. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de huid. Om van de voordelen te profiteren is het raadzaam een curcuminesupplement te nemen. Curcumine is namelijk lastig op te nemen uit voeding.

En nu?

Leuk al die info, maar hoe nu verder? Met een gebalanceerd eetpatroon haal je de meeste vitamines gewoon uit je voeding. Het Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld 250 gram groente per dag voor een volwassene en twee stuks fruit. Elke dag een handje ongezouten noten is ook aan te raden.

Lukt het niet? Flinndal helpt!

Lukt het je niet altijd om gezond en gevarieerd te eten? Op deze momenten kan een aanvulling door een supplement ondersteuning bieden. Flinndal – dé webshop voor vitaminen - heeft meerdere producten om je dan te helpen. Als bezoeker van hardlopen.nl profiteer je nu t/m zondag 10 mei van 10% korting op het gehele Flinndal assortiment. Gebruik daarvoor de code lopen10 bij het afrekenen.

Bronnen: Voedingscentrum, Vitamine Informatie Bureau

Bovenstaand artikel is mede mogelijk gemaakt door Flinndal.

Eten
Logo Flinndal
In samenwerking met

Flinndal

Flinndal is dé webshop voor vitaminen. Flinndal levert wetenschappelijk onderbouwde vitamines van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Niet in potjes maar in handige zakken, waardoor de supplementen door de brievenbus passen.