Onderkoeling, het gebeurt sneller dan je denkt

Dinsdag, 11 januari 2022
Onderkoeling, het gebeurt sneller dan je denkt

Zelfs als het buiten niet extreem koud is, loop je als hardloper in de herfst en winter risico op onderkoeling. Onderkoelingsverschijnselen kunnen namelijk al optreden bij temperaturen onder de vijftien graden Celsius. Geen reden om bij kou niet naar buiten te gaan, maar wel om je goed voor te bereiden!

Het risico op onderkoeling wordt niet alleen bepaald door een lage temperatuur, maar hangt samen met de windsnelheid en eventuele regen. De gevoelstemperatuur ligt daardoor lager. Een nat pak vergroot de kans op onderkoeling, omdat dit het isolerend vermogen van veel soorten kleding negatief beïnvloedt. Zorg dus dat je voldoende isolerende kleding draagt, het liefst in laagjes, en dat het buitenste laagje waterafstotend is. Zo kan zweet verdampen en blijft je lichaam droog. Vocht koelt het lichaam namelijk snel af, zeker wanneer je stopt met hardlopen.

Wat is onderkoeling?

Bij dreigende onderkoeling zal je lichaam proberen de bloedtoevoer naar je huid te beperken, omdat die leidt tot warmteverlies. Het zal proberen de warmteproductie op te voeren, waardoor kippenvel en spierrillingen kunnen ontstaan. Lukt het je lichaam niet om je lichaamstemperatuur op die manier op peil te houden? Dan zal je looptempo snel dalen. Daardoor neemt de warmteproductie nog sneller af. Als je lichaamstemperatuur daalt onder de 35 graden Celsius, ben je onderkoeld. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk weer op te warmen, aangezien ernstige onderkoeling tot de dood kan leiden.

Hoe herken je de symptomen?

Het is belangrijk dat je de symptomen van onderkoeling bij jezelf en je eventuele loopmaatje weet te herkennen. Dat begint met kippenvel en spierrillingen, maar kan in een verder gevorderd stadium voor spierkramp, verwardheid, gedragsveranderingen (onverschilligheid of juist agressiviteit) en uiteindelijk spierstijfheid zorgen.

Wat moet je doen?

Herken je bovengenoemde symptomen en vertrouw je het niet? Dan is het zaak zo snel mogelijk een beschutte en warme omgeving op te zoeken. Drink iets warms, neem zo mogelijk een warme douche of warm bad en trek droge, warme kleding aan. Als de onderkoeling niet te ernstig is, helpt dat vaak voldoende. In ernstiger gevallen zal snel deskundige hulp gezocht moeten worden; zeker als het slachtoffer verminderd aanspreekbaar of zelfs bewusteloos is.

Zo voorkom je onderkoeling

Op zoek naar kleding die je warm houdt?

De juist kleding is belangrijk om je lichaam warm te houden in de hersft- en wintermaanden. Kies voor isolerend materiaal en draag verschillende laagjes.

Bekijk het assortiment van RunningDirect
Powered by RunningDirect
Weer Veiligheid