Nieuwe beweegrichtlijn: meer is beter

Zaterdag, 26 augustus 2017
Nieuwe beweegrichtlijn: meer is beter
Bewegen is goed voor je, dat is voor jou als hardloper geen nieuws. Maar hoeveel beweging is goed voor je om gezond te blijven? De Gezondheidsraad heeft daar de Beweegrichtlijn 2017 voor opgesteld. Het advies voor iedereen geldt: bewegen is goed, meer is beter. Nieuw in deze richtlijn is het advies om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals hardlopen, te doen.

Langdurig zitten is niet goed voor je. In het advies over beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad aan het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd dat afgelopen ook nogmaals benadrukt. Van beweging is bewezen dat het een positief effect heeft op je gezondheid.

Positief effect

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. De positieve effecten hiervan gaan volgens een stijgende lijn. Dat betekent dat meer bewegen altijd beter is. Of je dit nu vaker, langer of intensiever doet maakt niet uit volgens het adviesrapport.

150 minuten bewegen

In het advies van de Gezondheidsraad is het aantal minuten dat je moet bewegen het zelfde gebleven: 150 minuten, verspreid over meerdere dagen. Dat was in de oude beweegnorm 30 minuten verdeeld over 5 dagen. Ook nieuw is dat je niet meer 10 minuten achterelkaar hoeft te bewegen. 5 minuten wandelen naar de supermarkt, traplopen of tuinieren tellen ook mee als bewegen. In dat opzicht is de norm dus minder streng geworden.

Bot- en spierversterking

Nieuw in deze richtlijn is dat ook bot- en spierversterkende activiteiten zijn opgenomen. Het gaat daarbij om activiteiten waarbij je lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Dat is natuurlijk precies wat je bij hardlopen doet! Volwassenen wordt geadviseerd dit twee keer per week te doen, aangevuld met balansoefeningen zoals op één been staan.

Goed bezig!

Voor jou als hardloper is die beweegrichtlijn op zich dus niet zo spannend. Met twee looptrainingen van driekwartier en twee lunchwandelingen heb je die richtlijn zo gehaald. Aan de andere kant geeft het wel aan dat je dus goed bezig bent. Als je met met hardlopen wil gaan beginnen is deze richtlijn ook een goede steun in de rug of bewijs dat je daarmee gezond bezig bent. Zoals de Gezondheidsraad ook schrijft: de meeste gezondheidswinst is te behalen door te beginnen met meer bewegen.

Bronnen: Gezondheidsraad en Allesoversport.nl
Foto: Shutterstock

Krachttraining