Mindfulness tips voor tijdens een wedstrijd

IMG 6912
Rianne Hulshof Woensdag, 23 augustus 2023
Mindfulness tips voor tijdens een wedstrijd

Een beetje wedstrijdspanning hoort erbij, maar het kan je ervaring of zelfs de wedstrijd zelf ook flink verpesten. Dat is zonde, want het is helemaal niet nodig om je zo door je gedachten te laten meeslepen. En toegegeven, het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze tips sta je de volgende keer hopelijk een stuk(je) rustiger aan de start!

Bereid je goed voor

Goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je je wedstrijdspullen (kleding, schoenen, eten, drinken) in de training al eens gebruikt hebt, zodat je tijdens de wedstrijd niet voor verrassingen komt te staan. Je wilt niet uit je focus gehaald worden door een schurend shirtje, drukplek op je voet of een maag die dat ene gelletje niet goed aankan. Heb je je wedstrijdoutfit gekozen, schoenen ingelopen en voedingsplan paraat? Leg alles dan de dag van tevoren vast klaar. Zo weet je zeker dat je alles hebt, en hoef je daar in elk geval niet meer over te stressen.

Pak je rust

Het klinkt super voor de hand liggend, maar neem in de week voor de wedstrijd genoeg rust. Doe vooral rustige, niet te lange trainingen en las in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd tenminste een rustdag in. Het lijkt logisch om dat de dag voor je wedstrijd te doen, maar vaak helpt het om juist dan nog even twintig tot dertig minuten je benen los te lopen. Vergeet ook je nachtrust niet. Het is nooit verkeerd om in de week voor je wedstrijd iets eerder naar bed te gaan, maar maak er geen obsessie van. Ook als je de nacht van tevoren niet goed slaapt, is er geen reden tot paniek. Mentaal zul je de volgende dag misschien iets duffer zijn, maar zolang je lichaam die nacht maar ligt en rust krijgt, hoeven je prestaties helemaal niet te leiden onder een slechte nachtrust.

De kunst van het visualiseren

Als je dan toch naar het plafond ligt te staren, omdat je gewoon écht niet kunt slapen, probeer dan de wedstrijd vast te visualiseren. Loop in gedachten het parcours vast en probeer verschillende scenario’s te bedenken waarop je tijdens het lopen zou moeten reageren. Dat kan een concurrent zijn die je ineens voorbijgaat, of een start die harder gaat dan je bedacht had, maar bijvoorbeeld ook een drinkpost die je mist of een schoenveter die ineens losraakt. Bedenk ook vast hoe je je race gaat indelen, en wat de belangrijke punten op het parcours zijn waar je strategische beslissingen kunt nemen. Idealiter visualiseer je je wedstrijd natuurlijk niet de nacht voor de wedstrijd, maar een paar dagen of een week van tevoren.

Adem je rustig

Schrik je vervolgens toch nog super gespannen wakker van de wekker en zie je eerder op tegen de wedstrijd dan dat je er zin in hebt? Probeer dan ademhalingsoefeningen te doen om rustiger te worden en te ontspannen. Ga rustig zitten, doe je ogen dicht en focus je volledig op je ademhaling. Natuurlijk zit je hoofd vol gedachten, maar probeer deze gewoon te laten gaan en met elke uitademing naar buiten te laten vloeien. Dat hoeft maar een paar minuten te duren, dus schroom niet om de oefeningen, als je merkt dat het je helpt om je te focussen en je spanning beter de baas te zijn, in de aanloop naar je starttijd nog een paar keer te doen.

Je doel is niet heilig

Hoe tegenstrijdig ook, want je hebt hard gewerkt om je doel te halen, maar staar jezelf niet blind op het doel dat je voor jezelf gesteld hebt. Uiteindelijk is een wedstrijd een momentopname waarop je natuurlijk hoopt dat al je harde werk beloond wordt, maar het kan door allerlei (externe) factoren zomaar zo zijn dat het er gewoon niet in zet op de wedstrijddag. Bedenk ook alvast hoe je daarmee omgaat, en zie het als een leerzame ervaring voor je volgende wedstrijd of loopevenement.

Blijf bij jezelf, focus op het moment

Focus je op de dingen waar je invloed op hebt. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt echt niets meer veranderen aan die training die je een paar weken geleden gemist hebt, of dat lawaaiige feestje van de buren van gisteravond waardoor je niet zo lekker geslapen hebt. Je bent hier nu, dus zult het moeten doen met dit moment. Die slaap die je gemist hebt vannacht is niet zo erg, weet je nog? En die training ga je nu echt niet meer in kunnen halen. Concentreer je op de wedstrijd die voor je ligt en het doel dat je voor jezelf gesteld hebt.

Ook tijdens het lopen geldt: aan de kilometers die achter je liggen kun je niets meer veranderen, de kilometers die nog moeten komen heb je nog niet gelopen. Dus het enige waar je echt invloed op hebt, zijn de stappen die je op dat moment zet en het gevoel dat daarbij hoort. Probeer alle negatieve gedachten zoveel mogelijk om te buigen naar positieve tegenhangers. Er is altijd iets dat wél goed gegaan is. Focus je daarop, of verleg je focus naar de juichende mensen langs de kant. Hoe tof is het dat zij er ook voor jou staan? Deze wedstrijd is de kroon op al je harde werk, dus ga ervoor en geniet ervan!

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.