Minder zweten door een tatoeage

Donderdag, 20 april 2017
Minder zweten door een tatoeage
Heb jij een tatoeage op je gespierde bovenarm of je kuit? Je hebt er misschien nooit bij stil gestaan maar die sleeve zorgt ervoor dat je twee keer zo weinig zweet als onaangetaste huid. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Minder zweten betekent dat het lichaam zich minder goed kan koelen. Vooral tijdens wedstrijden in de hitte kan voor getatoeëerde sporters voor problemen zorgen, in theorie. Door de opzet van dit onderzoek is niet duidelijk of een getatoeëerde huid ook tijdens fysieke inspanning minder zweet dan een niet-versierde huid.

Nepzweet

De wetenschappers die dit onderzochten hebben de zweetklieren door een chemische stof op de huid aan te brengen gestimuleerd. Vervolgens plakten ze speciale pleisters op de huid die het zweet opvingen. Of deze manier van zweten gelijk is aan zweten door inspanning is nog onduidelijk.

Meer zout

Toch laat het onderzoek een groot en sterk effect zien. Alle tien de onderzochte proefpersonen zweetten aanzienlijk minder uit hun getatoeëerde huid dan uit hun onversierde huid. Bij negen van de tien proefpersonen bevatte het zweet uit de tatoeage ook ruim anderhalf keer zoveel zout. Hierdoor kan eerder een zouttekort optreden met nadelige gevolgen voor de prestatie van dien.

Kapotte klieren?

Hoe het precies komt dat een getatoeëerde huid minder zweet is nog niet duidelijk voor de onderzoekers. Een mogelijke oorzaak is dat de inkt in dezelfde huidlaag wordt aangebracht als waar de zweetklieren zich bevinden. Ook zou het kunnen dat de zweetklieren beschadigd raken door de tatoeage. Per minuut prikt de naald namelijk 50 tot 3000 keer in de huid. Wat de precieze oorzaak ook mag zijn, de blijvende gevolgen liegen er niet om.

Bron: Topsporttopics