Hoe voorkom je misselijkheid na een wedstrijd?

Woensdag, 7 juni 2017
Hoe voorkom je misselijkheid na een wedstrijd?
Misschien ken je het wel: je hebt een wedstrijd gelopen en je voelt je daarna misselijk, duizelig en slap. Dit gevoel kan soms ook nog best lang aanhouden. Wat kun je daar aan doen? We bespreken een aantal oorzaken van een onwel gevoel na het hardlopen.

Als je hardloopt, wordt zuurstofrijk bloed aan je maag en andere organen onttrokken om ingezet te worden voor je longen, hart en andere hardwerkende spieren tijdens de inspanning. De maag kan voedingsstoffen daardoor niet zo efficiënt als gewoonlijk verwerken. Hierdoor kan het gebeuren dat je drank en voedsel kort na de finish er uit komen, vooral als je tijdens de loop te veel hebt ingenomen. Hetzelfde kan voorkomen als je hardloopt op een hete, vochtige dag, omdat de bloedstroom van het spijsverteringstelsel naar de huid wordt verlegd om je lichaam af te koelen.

Oefenen

Dit kun je enigszins vermijden door te oefenen met eten en drinken tijdens een inspanning. Zo kom je erachter hoeveel je maag kan hebben op de wedstrijddag. Als je gels of andere suikerhoudende brandstof neemt, probeer ze dan in combinatie met water in te nemen voor een betere verwerking. Als je teveel sportdrank of gels binnenkrijgt dan is dat vragen om moeilijkheden. Is er sprake van uitdroging dan vertraagt het verteringsproces nog meer. Het is dus belangrijk om vroeg in de wedstrijd regelmatig slokjes water te nemen voor een betere vertering van de suikers.

Meer druk op de maag

Als je hardloopt met hoge intensiteit dan neemt de druk op de buik toe en daarmee ook op de maag. Dit gebeurt omdat je tijdens het hardlopen je bekkengebied meer gebruikt en omdat je dieper ademhaalt. Zo kan het gebeuren dat de maaginhoud teruggedrongen wordt in de slokdarm en mogelijk nog verder omhoog. Hoe meer je hebt gegeten of gedronken voorafgaand aan de wedstrijd, hoe voller de maag en hoe groter de kans hierop. Hoeveel eten en drinken je maag aankan is zeer persoonlijk, dus zoek uit wat je lichaam kan hebben.

Wandelen na de finish

Als je meteen na een wedstrijd vol op de rem gaat staan, kan dit een verwoestende uitwerking op je maag hebben. De maag is niet voorbereid op deze snelle verandering in inspanning, met als gevolg dat jij je ziek kunt gaan voelen. Het is hetzelfde als hoe jij je kunt voelen na een ritje in de achtbaan. Dit vervelende gevoel kan verergerd worden als je in de laatste meters nog een flinke eindsprint hebt getrokken. Je kunt daarom vlak na de finish beter een stukje wandelen om maagkrampen te voorkomen.

Extreme uitdroging

Als je extreem veel zweet kun je misselijk worden. Verlies je tijdens het hardlopen meer dan 4 procent van je lichaamsgewicht, dan zijn je darmen volgens sommige studies niet meer in staat om goed vocht op te nemen en dat veroorzaakt misselijkheid. Dit gebeurt vooral bij mensen die vooraf te weinig gedronken hebben. Braken is niet zonder gevolgen. Het kan schade veroorzaken aan de bekleding van je slokdarm, en dat heeft een negatief effect op je spijsverteringsproces.

Bron: Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock