Hoe kom je fit de feestdagen door?

Brenda1
Brenda Frunt Donderdag, 22 december 2022
Hoe kom je fit de feestdagen door?
© Lysanne Wilkens

De feestdagen staan voor de deur! Dat gaat vaak gepaard met uitgebreid tafelen, kerstkransjes snoepen tussendoor en champagne en oliebollen om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren. Niet ideaal voor de lijn. Hoe zorg je ervoor dat je toch fit de feestdagen doorkomt?

De verleiding weerstaan

In principe is het ‘maar’ twee dagen kerst en één avond oudjaar. Inderdaad, de supermarkt ligt al lange tijd vol met chocoladeletters en kerstkransjes, maar de rest van het jaar kun je ook chocoladerepen kopen. De verleiding is er dus altijd. Zolang je zorgt dat je daar niet je hele voorraadkast mee vol hebt liggen, wordt het makkelijker om de verleiding te weerstaan.

Zorg voor balans

Natuurlijk, je kunt best een keer zondigen. Het gaat uiteindelijk om balans. Probeer daarom ook voldoende voedzame maaltijden te nemen. Daardoor verminder je bovendien de behoefte om tussendoor kerstkransjes en oliebollen te snaaien. Maar genieten is ook belangrijk! Ons advies? Schrijf een recept uit voor jezelf. Wél de zelfgemaakte soesjestaart van je tante, maar niet het kerstbrood met amandelspijs uit de supermarkt.

Maak een keuze en ga voor dat wat je écht lekker vindt. Of wél lekker brunchen, maar niet ontbijten bijvoorbeeld. Daardoor zit er meer tijd tussen je laatste maaltijd van de dag – het kerstdiner – en de eerste maaltijd de volgende dag. Zo kom je al snel aan zestien uur waarin je niks eet, en enkel water, thee of koffie drinkt zonder melk of suiker. Dan vast je dus zestien uur en krijgt je lichaam rust van je spijsvertering. Het hormoon insuline komt daarbij ook tot rust, en dat is fijn. Want als insuline tot rust komt, dan kan je lichaam ook vet verbranden.

Blijf bewegen

Tussen alle familieverplichtingen door kan het soms lastig zijn om tijd te vinden om te sporten. Maar vergeet niet dat je ook samen kunt bewegen! De rest van je gezelschap is waarschijnlijk alleen maar blij met jouw voorstel om een wandeling te maken in het bos of een rondje te hardlopen. Dat zorgt voor een fris hoofd, zodat je daarna met vernieuwde energie je oom kunt verslaan met een potje Rummikub.

Afvallen Eten
Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!