Hoe gezond is het lopen van een marathon?

Zondag, 21 augustus 2016
Hoe gezond is het lopen van een marathon?
Vandaag staat op de slotdag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de marathon op het programma. Namens Nederland doet Abdi Nageeye mee aan de wedstrijd over 42,195 kilometer. Hoe gezond is het eigenlijk om een marathon te lopen?

De topatleten die aan de start staan van de olympische marathon zijn natuurlijk doorgewinterde hardlopers. Hun hele leven bestaat uit lopen en ongetwijfeld hebben ze zich qua training, voeding en rust tot in de puntjes voorbereid om bij deze wedstrijd goed voor de dag te komen.

Geen eenduidig antwoord

Maar hoe gezond is het om je als recreatieve hardloper aan een marathon te wagen? Om te beginnen: een eenduidig antwoord op deze vraag ga je niet snel vinden. Spreek je tien mensen over de voor- en nadelen van het lopen van marathons, dan denken ze er waarschijnlijk allemaal verschillend over. Wij lichten de meningen van twee medisch specialisten uit.

Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Internist Teun van Gelder, werkzaam in het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus UMC en zelf marathonloper, stelt dat het lopen van marathons helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen. “Door de inspanning van het hardlopen stijgt de spiegel HDL-cholesterol”, legt hij uit in Monitor, een blad van het Erasmus UMC. “Hardlopers hebben echt hoge spiegels van dit goede cholesterol. Daarnaast brengt hardlopen een lagere bloeddruk met zich mee. Deze twee factoren zorgen samen voor een forse daling van de kans op hart- en vaatziekten."

Geen buikje

Een ander voordeel van trainen voor een marathon is dat je makkelijk op gewicht blijft. Met al die voorbereiding die een marathon vraagt is de kans heel klein dat je een buikje of vetrollen krijgt. “Bovendien ga je vanzelf beter op je voedsel letten”, zegt Teun. “Als je zo gezond bezig bent, ga je jezelf niet te buiten aan vette happen, alcohol en sigaretten. Overgewicht is trouwens sterk gerelateerd aan het ontstaan van suikerziekte. Marathonlopers zullen hier niet snel last van krijgen."

Schade aan het bewegingsapparaat

Paul Wilson, hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het Erasmus UMC, benadrukt juist de nadelen van het lopen van een marathon. Volgens hem veroorzaakt het lopen van een marathon schade aan je lichaam, en vooral aan het bewegingsapparaat. Hij benoemt botontkalking en menstruatieproblemen als voorbeelden. “En mannen krijgen op latere leeftijd vaak problemen met de enkels en knieën.”

Waarschuwingssignalen

Ook op geestelijk gebied heeft het lopen van een marathon volgens Paul nadelen. Als je een lange afstand rent, komt er endorfine vrij in je hersenen. Die stof geeft je het gelukzalige gevoel dat ook wel een ‘runners high’ wordt genoemd. "Maar de stof onderdrukt de waarschuwingssignalen van het lichaam", zegt Paul. "Mensen verliezen hun grenzen uit het oog. Pijntjes worden genegeerd en zo kunnen stressfracturen ontstaan."

Depressies tegengaan

Teun benadrukt juist dat de aangemaakte endorfine marathonlopers helpt om depressies tegen te gaan. Ook zorgt het trainen voor een marathon bijvoorbeeld dat je beter slaapt en sneller herstelt als je de griep hebt opgelopen. Over de schade aan je bewegingsapparaat is Teun ook een andere mening toegedaan. "Marathonlopers zouden op hun zestigste in een rolstoel terechtkomen. Onzin. Dat gebeurt alleen met de mensen die hun grenzen negeren en roofbouw plegen op hun lichaam."

Doe het niet alleen

Je ziet het: zoveel mensen, zoveel meningen. Sowieso is het verstandig, zeker als je voor het eerst een marathon gaat lopen, om dat niet alleen te doen. Zoek een looptrainer die een verantwoord trainingsschema voor je kan maken en die je ook wil begeleiden tijdens je trainingen en de uiteindelijke wedstrijd. Deze trainer kan je ook van advies voorzien over voeding en rust en je leren om goed naar je eigen lichaam te luisteren, zodat jij je op een gezonde en verantwoorde manier kunt voorbereiden op de marathon.

Bron: Erasmusumc.nl

Foto: Shutterstock

Marathon Blessures