Hardlopers leven langer

Woensdag, 7 september 2016
Hardlopers leven langer
Leef je als hardloper langer dan iemand die niet aan hardlopen doet? Volgens onderzoekers van de Iowa State University wel. Zelfs met een paar minuten rennen per dag zou je je levensduur al kunnen verlengen.

Maar liefst vijftien jaar bestudeerden de onderzoekers van de universiteit een groep van meer dan 55.000 mensen in de leeftijd van 18 tot 100 jaar. Zo ontdekten ze dat je gezondheid profijt heeft van hardlopen, zelfs als je minder dan 10 kilometer of minder dan 51 minuten rent of als je minder hard loopt dan 10 kilometer per uur.

Ook kleine beetjes helpen

Ook hardlopers die maar één of twee keer per week trainden, hadden een betere gezondheid dan de niet-hardlopers. Je hoeft dus echt niet een bloedfanatieke topatleet te worden om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. “Ik hoop dat dit onderzoek mensen kan motiveren om te beginnen met hardlopen en het rennen ook vol te houden”, zegt onderzoeker Duck-chul Lee.

Drie jaar langer

Gemiddeld hadden de hardlopende mensen een drie jaar langere levensverwachting dan de niet-hardlopers. Hardlopers hadden 30 procent minder kans om te overlijden en zelfs 45 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een hartziekte dan de niet-lopers. De mensen die gemiddeld een halfuur tot een uur per week aan hardlopen doen, brachten hun risico om te overlijden net zo ver omlaag als de hardlopers die elke week meer dan drie uur trainden.

Sterk verband

Dat je ook echt langer blijft leven dankzij het hardlopen durven de onderzoekers nog niet te stellen, al is het verband wel erg sterk. Toch kan het ook zo zijn dat gezonde mensen vaker kiezen voor hardlopen als sport of dat er nog andere redenen zijn waarom hardlopers langer leven.

Blijven volhouden

Het is wel belangrijk dat je echt blijft doorgaan met hardlopen en er niet na een tijdje alweer de brui aan geeft. Mensen die al zes jaar of langer regelmatig hun hardloopschoenen aantrokken, hadden namelijk het grootste gezondheidsvoordeel.

Bron: Journal of the American College of Cardiology

Foto: Shutterstock