Hardlopen tijdens de zwangerschap?

Vrijdag, 5 mei 2017
Hardlopen tijdens de zwangerschap?
Veel vrouwen durven niet meer te sporten als ze zwanger zijn. Dit bleek onlangs uit een wetenschappelijk onderzoek. De vrouwen gaven hierbij aan dat ze bang zijn dat het sporten schadelijk kan zijn voor de baby. Zwangerschap is geen reden om helemaal te stoppen met sporten. Het heeft geen nadelige gevolgen voor moeder en kind. Als je gaat hardlopen moet je vooraf op een aantal dingen letten.

Twintig jaar geleden was het normaal dat als een vrouw zwanger was, dat zij direct stopte met sporten. Tegenwoordig zijn de inzichten over sporten en zwangerschap wel wat veranderd door nieuwe onderzoeken. Zo blijkt nu uit wetenschappelijke studies dat de lichamelijke inspanning van de moeder slechts een lichte belasting voor het embryo betekent. Daarnaast lijkt het geboortegewicht van de baby's niet door lichamelijke inspanning beïnvloed te worden. Ook zijn er geen aanwijzingen dat inspanning leidt tot het ontstaan van een vroeggeboorte of een aangeboren afwijking.

Hardlopen mag!

Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon blijven hardlopen, op voorwaarde dat de zwangerschap normaal verloopt en er tijdens het hardlopen geen alarmsignalen optreden. Daaronder vallen: kortademigheid in rust, duizeligheid, hoofdpijn, pijn op de borst, spierzwakte, pijn en/of zwelling van de kuit en minder leven voelen. Het is daarom ook goed om vooraf rekening te houden met de volgende punten:

Pas je training aan

In de eerste maanden van de zwangerschap kun je sneller moe of misselijk zijn. In dat geval moet je de training wat aanpassen: minder intensief of tijdelijk zelfs stoppen.

Energieverbruik

Door de toename van het lichaamsgewicht (gemiddeld zo'n 10 kg) neemt het energieverbruik in rust en tijdens inspanning toe, terwijl door de veranderde afmetingen (buik!) de efficiëntie tijdens het hardlopen juist afneemt. Dat betekent dat het prestatievermogen en de trainingsbelastbaarheid in de loop van de zwangerschap zullen afnemen.

Kans op blessures

De gewrichtsbanden worden soepeler, wat bij de bevalling gunstig is. Tegelijkertijd neemt het bewegingsgevoel af, doordat je lichaam van snel van omvang veranderd en in gewicht toeneemt. In combinatie met gewrichtsbanden die juist soepeler worden, zal de kans op blessures toenemen.

Springen vervelend

De borsten nemen in omvang (en gevoeligheid) toe, waardoor hardlopen en springen in de loop van de zwangerschap vervelend worden. Sporten als (tour-)fietsen en zwemmen kunnen als regel tot vlak voor de bevalling beoefend worden.

Harde buik? Stoppen!

Mocht de baarmoeder er tijdens of na het sporten 'hard worden' (als er contracties optreden), mag je niet doorsporten. Het is namelijk bekend dat tijdens deze contracties de bloeddoorstroming van de placenta vermindert. Als dat gedurende langere tijd aanhoudt is dat ongunstig voor de embryo.

Bronnen: Sportzorg.nl en Atletiekunie.nl