Hardlopen na een COVID-19 vaccinatie

Vrijdag, 25 juni 2021
Hardlopen na een COVID-19 vaccinatie

De vaccinatiecampagne draait inmiddels op volle toeren. Grote kans dat ook jij binnenkort aan de beurt bent om je vaccinatieprik tegen het coronavirus te halen. Wat betekent dat voor je hardlooptrainingen?

Geen zorgen: zolang je je goed voelt, kun je gewoon blijven hardlopen. Wel kan hardlopen in de eerste dagen na de vaccinatie wat moeizamer gaan. Neem jezelf de dagen na de vaccinatie wat meer in acht en plan geen erg lange of intensieve trainingen.

Luister naar je lichaam

De meest voorkomende bijwerkingen van een vaccinatie zijn roodheid en pijn en/of zwelling op de prikplek. Dit hoeft geen problemen op te leveren voor je hardloopprestaties. Heb je last van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen, koorts, opgezette lymfeklieren of misselijkheid? Dan is het natuurlijk goed om even een stapje terug te doen en enkele rustdagen in te lassen. Zo krijgt je lichaam de kans om weer tot volle kracht aan te sterken. Meestal zijn de klachten na twee tot drie dagen verdwenen.

Hardlopers hebben voordeel

Heb je geen last van bijwerkingen? Dan doe je er goed aan om te blijven hardlopen. Lichaamsbeweging lijkt zelfs gunstig voor de werking van een vaccinatie! Uit eerder onderzoek bij griepvaccins blijkt dat meer antistoffen worden geproduceerd door mensen met een actieve levensstijl. Of dit hetzelfde werkt met COVID-19 is nog de vraag, maar kwaad kan het zeker niet.

Herstel Lichaam