Hardlopen met migraine

Woensdag, 16 augustus 2017
Hardlopen met migraine
Als je last hebt van migraine kan dat je leven erg gaan bepalen. Hoe doe je dat met hardlopen als je weet dat je last van migraine hebt? Moet je daar je trainingsschema op aanpassen?

Bij migraine heb je last van hevige kloppende hoofdpijn. Een aanval kan lang aanhouden: 4 tot maximaal 72 uur. De hoofdpijn gaat gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraineklachten zorgen ervoor dat je niet je dagelijkse dingen kunt doen. Wil je weten of jouw hoofdpijn migraine is of een ander soort hoofdpijn dan kun je daar met een zelftest eenvoudig achter komen.

Sporten helpt

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de migraine. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat sport en bewegen een postieve bijdrage kan leveren aan het ziekteproces bij migraine. Wetenschappers die zich in deze aandoening hebben verdiept concluderen dat het mogelijk is dat sport de intensiteit van de hoofdpijn en het aantal aanvallen wordt verminderd. Sport heeft vooral een goed effect op je humeur als je migraine hebt.

Duursport

Als je weet dat je migraine hebt, kun je gewoon blijven sporten. Vooral duursporten als hardlopen worden als geschikt gezien. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het om duursport op matige intensiteit gaat. Sprinten is minder geschikt, net als sporten op grote hoogte en diepte. Hierbij is de kans groter dat je een aanval uitlokt.

Voorzorgsmaatregelen

Ook met migraine kun je dus veilig blijven hardlopen. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet wat bij jou een aanval uitlokt. Afhankelijk van die triggers kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

Schaduwen

Zijn flikkerende lampjes jouw trigger? Dan is bijvoorbeeld hardlopen over een klein bospaadje geen goed idee. De zon kan schaduwen op het pad werpen die jouw hoofdpijn kunnen uitlokken;

Felle zon

Krijg je vaak een migraine aanval door de zon? Bedek je hoofd dan met een petje of zorg dat je niet in de felle zon loopt.

Uitdroging

Is jouw trigger uitdroging, let er dan extra goed op dat je voldoende drinkt. Drinken is sowieso goed voor en tijdens het sporten. Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en kijk uit met sportdrankjes waar mogelijk cafeïne in kan zitten.

Advies bij een sportarts

Migraine uit zich bij iedere patiënt weer anders. Het is daarom ook verstandig om bij een sportarts langs te gaan voor advies over hardlopen met migraine. Na een sportmedisch onderzoek kan de sportarts je een gericht programma geven zodat je op jouw niveau kan blijven hardlopen. Vind een sportarts bij jou in de buurt.

Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock