Hardlopen met diabetes, wat is wijsheid

Vrijdag, 28 oktober 2016
Hardlopen met diabetes, wat is wijsheid
Maandag begint de collecteweek van het Diabetesfonds. Diabetes komt vaak voor in Nederland – en dus ook onder hardlopers. Waar moeten diabetici rekening mee houden bij het hardlopen?

Net als voor ‘gezonde’ mensen, geldt voor diabetici dat beweging een gunstig effect heeft op de lichaamssamenstelling, de bloeddruk, het lipidenprofiel (daling slecht cholesterol, stijging goed cholesterol) en een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om, als je diabetes hebt en wilt beginnen met hardlopen, een sportonderzoek uit te laten voeren of een sportarts te bezoeken, om het risico op complicaties in kaart te brengen en te kijken wat je prestatieniveau zou moeten zijn.

Meten is weten

Als diabeticus hoef je (intensieve) inspanningen niet altijd te vermijden. Controleer wel goed hoe je lichaam op inspanningen reageert en houd dat bij, zodat je steeds beter weet hoe je je voeding en medicijnen op inspanning kunt aanpassen. Zo houd je goede controle over je bloedsuikerspiegel. Meet regelmatig de hoogte daarvan – zeker als je net begint met hardlopen. Doe dit bijvoorbeeld elk halfuur: voor het hardlopen, tijdens het hardlopen als je langere stukken gaat lopen, na afloop van je training en een halfuurtje daarna.

Advies van de arts

“Wanneer je begint met inspanning, daalt de hoeveelheid insuline in het lichaam”, zegt Mirjam Steunebrink, sportarts en medisch expert van Hardlopen.nl. “En geen of minder insuline kan zorgen voor hyperglycemie, ofwel een verhoogde bloedsuikerspiegel met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Hyperglycemie kan met name ontstaan bij begin van de inspanning. Naast regelmatige inname van energie is het ook belangrijk om voldoende te drinken, zodat je uitdroging voorkomt.” Wil je weten welke verdere gevolgen hyperglycemie exact kan hebben, raadpleeg dan de website van het Diabetesfonds.

Vraag het de sportarts

Heb je vragen over hardlopen met diabetes? Als je een abonnement hebt op de hardlopen.nl-app kan je die eenvoudig (en gratis) stellen aan sportarts Mirjam Steunebrink.