Hamstringblessure? Doe mee aan een onderzoek!

Vrijdag, 7 oktober 2016
Hamstringblessure? Doe mee aan een onderzoek!
Hamstringblessures kunnen heel hardnekkig zijn. Heb je er eenmaal een gehad, dan keert die helaas ook vaak terug. Uit onderzoek weten we dat maar liefst 22 tot 34 procent van de patiënten met een hamstringblessure die binnen een jaar nogmaals oploopt. Dat zou kunnen komen doordat ze te vroeg weer beginnen met trainen. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar het ideale moment om weer te gaan sporten na een hamstringblessure. En daar kan jij aan meedoen!

Hamstringblessures behoren tot de meest voorkomende sportblessures. Het zijn scheurtjes – of in ernstige gevallen zelfs doorscheuringen – van de pezen of spieren in de hamstrings, de grote spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. Ze leiden tot pijn en krachtsverlies tijdens het hardlopen. Vaak ontstaan ze door een verkeerde beweging. Daarbij kunnen de spieren of pezen verrekken of inscheuren. Bij hardlopers gebeurt dit bijvoorbeeld op het moment dat ze een sprintje in willen zetten, of als ze een onverwachte beweging moeten maken om bijvoorbeeld uit te wijken voor verkeer. Ook een slechte (of zelfs geheel ontbrekende) warming-up kan tot een hamstringblessure leiden. Heb je eenmaal een hamstringblessure, dan is het belangrijk om je hamstring een poosje te ontlasten, te koelen en eventueel een drukverband aan te laten leggen. Rustig wandelen mag, maar doortrainen is uit den boze!

Onderzoek

Wanneer mag je dan wel weer beginnen met hardlopen? Op die vraag is nog geen eenduidig antwoord te geven. Daarom is een vijftal sportartsen op 1 april van dit jaar in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gestart met een onderzoek met behulp van een relatief nieuwe MRI-techniek. De onderzoekers hopen met behulp van deze techniek preciezer te kunnen voorspellen wanneer het weer verantwoord is om te beginnen met trainen, om zo herhaling van de blessure te voorkomen.

Deelnemen

Heb jij korter dan een week geleden een hamstringblessure opgelopen? Dan kan je meedoen aan het onderzoek. Er wordt dan tijdens de herstelfase van je blessure minimaal drie keer een MRI-scan gemaakt in het AMC. Ook krijg je bij elk bezoek een lichamelijk onderzoek en vul je een vragenlijst in. Afspraken hiervoor kunnen ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden.

Aanmelden kan door te bellen met 06-10359500 of een e-mail te sturen naar: [email protected]. Meer informatie over het onderzoek is te vinden om www.hamstringonderzoek.nl.

Foto: Shutterstock

Blessures