Gezocht: hardlopers met een hamstringblessure

Donderdag, 26 januari 2017
Gezocht: hardlopers met een hamstringblessure
Heb jij onlangs een hamstringblessure opgelopen tijdens het hardlopen? Om een nieuwe MRI techniek te testen zoekt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam 100 sporters die kort geleden een hamstringblessure opgelopen hebben. Deelname aan het onderzoek is gratis.

De hamstring is een groep van drie spieren aan de achterkant van je been. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie. Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van je hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Je voelt dan plots een hevige pijn midden in je hamstring.

Nieuwe techniek

Hamstringblessures komen relatief vaak voor. Onderzoekers zien dat bij 22-34 % van de patiënten dezelfde hamstringblessure weer terugkomt. Een mogelijke oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat sporters weer te vroeg beginnen met trainen. Het lastige hierbij is dat het moment waarop weer gesport kan worden nog moeilijk te bepalen is.

In het AMC is daarom vorig jaar een onderzoek gestart om met behulp van een nieuwe MRI-techniek dat moment beter te kunnen bepalen. Bekijk dit filmpje voor een uitleg over deze techniek.

Hamstringblessures gezocht

Voor dit onderzoek is het AMC op zoek naar 100 sporters die net een hamstringblessure hebben opgelopen. Het onderzoek zal uit drie MRC-scans bestaan. De eerste scan wordt binnen zeven dagen na het oplopen van het hamstringletsel gemaakt. Daarna volgen nog twee MRI-scans, twee weken na de eerste scan en wanneer de sporter de sportbeoefening weer oppakt. Bij elke MRI-scan hoort een lichamelijk onderzoek en een vragenlijst.

Aanmelden

Om voor jou als sporter een passende afspraak te kunnen bieden kunnen afspraken, naast overdag, ook in de late middag, ’s avonds en in het weekend ingepland worden. Voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met AMC onderzoekster Jitsha Monte. Zij is 24/7 bereikbaar voor het maken van een spoedafspraak. Een afspraak kan gemaakt worden per mail: j.r.monte@amc.uva.nl of per telefoon: 06-57542228.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.hamstringonderzoek.nl