Zo zet je hardlopen in om gewicht te verliezen

In samenwerking met NN Running Coach
Maandag, 13 maart 2023
Zo zet je hardlopen in om gewicht te verliezen
© Ruud van Bragt

Hardlopen is één van de meest effectieve activiteiten om gewicht kwijt te raken. Wat kun je verwachten wanneer je begint met hardlopen?

Meer bewegen betekent automatisch meer calorieën verbranden. Hardlopen is daarom ideaal wanneer je gewicht wilt verliezen. Niet alleen tijdens het lopen verbrand je energie, maar ook in de uren daarna kun je nog profiteren van een verhoogde calorieverbranding.

Rustig aan

Om af te vallen hoef je niet zo hard mogelijk te lopen. Het tempo is veel minder van belang dan de afstand of tijd die je onderweg bent. Bovendien wordt bij een laag tempo de vetverbranding meer gestimuleerd. Het beste effect bereik je dus door in een rustig tempo een grote afstand af te leggen. Hardlopen kun je ook combineren met wandelen. Zo kun je tussendoor even op adem komen en leg je in totaal een grotere afstand af.

Hoeveel energie je lichaam precies verbruikt, hangt samen met je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en conditie. Gemiddeld verbrand je met een uur hardlopen op een tempo van 8 km per uur zo’n 500 á 600 kilocalorieën.

Gezond voedingspatroon

Afvallen draait grotendeels om je energiebalans. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt? Dan slaat je lichaam deze energie op in de vorm van vet. Door een negatieve energiebalans te creëren, kun je gewicht verliezen. Hardlopen is een stap in de goede richting, maar vergeet niet om ook je voedingspatroon onder de loep te nemen.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Ik heb bewezen; je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen en je gaat vanzelf gezonder eten waardoor je die extra kilo's kwijt raakt.

Monique (52 jaar)

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Over het algemeen betekent dit voldoende groente en fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, en af en toe een portie vlees of vis. Hier haal je bovendien energie uit voor het hardlopen. Tussendoortjes met ‘lege calorieën’ – grote hoeveelheid calorieën, weinig voedingsstoffen – moet je zien te vermijden.

Vliegen de kilo’s er niet direct af? Staar je niet blind op de weegschaal. In het begin zet je lijf vetweefsel om naar spieren en spieren wegen meer dan vet. Je wordt misschien niet direct lichter, maar wel strakker en fitter.

Afvallen Beginnersplein
Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.