Elke dag een mile hardlopen helpt kinderen met concentreren

Vrijdag, 3 februari 2017
Elke dag een mile hardlopen helpt kinderen met concentreren
Hardlopen is niet alleen leuk en gezond voor je, het zou bij kinderen ook kunnen helpen bij hun schoolprestaties. Dat blijkt tenminste uit een Brits onderzoek naar kinderen die elke dag een mile (1,6 km) liepen. De kinderen op de Londense basisschool Coppermill presteerden door 'The Daily Mile' beter op het gebied van lezen, schrijven en rekenen. Ze voelden zich door de dagelijkse mile ook fitter en kregen meer zelfvertrouwen.

Het onderzoek op basisschool Coppermill in Londen was gericht om te kijken naar de effecten van het project The Daily Mile. Het doel van The Daily Mile is om meer fittere kinderen te krijgen door middel van 15 minuten per dag (hard)lopen op school. The Daily Mile is in Groot-Brittannië gestart en is ondertussen ook overgewaaid naar Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

15 weken

Tijdens het Britse onderzoek liepen 76 kinderen 15 weken lang iedere dag een Engelse mijl (1,6 km) hard. Bijna de helft van de leerlingen voldeed voordat het onderzoek werd uitgevoerd niet aan de norm 'fit'. Na 15 weken was dit percentage gedaald naar 20 procent.

De directeur van basisschool Coppermill, Figen Bektasoluglu, reageerde positief op die resultaten. "The Daily Mile maakt kinderen niet slimmer, maar helpt ze beter te concentreren, ze hebben meer aandacht en vaak meer zin om aan de slag te gaan, het is geweldig!"

Betere prestaties

Leerkrachten op de school waren vooral verrast door de uitslagen van de toetsen die bij de leerlingen werden afgenomen. De cijfers van de leerlingen waren hoger dan zowel het lokale als het landelijke gemiddelde. Experts dachten vooraf dat maar 67 procent het nationaal gemiddelde in taal zou behalen, dit bleek uiteindelijk zelfs 92 procent te zijn. Op het gebied van rekenen was de verwachting dat leerlingen op de school 71 procent van het nationaal gemiddelde zouden halen, maar dit bleek ook hoger: 96 procent. De leerlingen scoorden 88 procent (17 procent hoger dan gedacht) met hun schrijftoets.

Daily Mile in Nederland

Ook in Nederland zijn scholen gestart met dit initiatief. Ondertussen doen er in heel Nederland al meer dan 6166 leerlingen mee aan The Daily Mile. Bart Könings, leerkracht van groep 6 van basisschool De Bakelgeert in Boxmeer, gebruikt de dagelijkse mijl al als afwisseling in zijn lessen. Als de concentratie verslapt of ik merk dat de kinderen toe zijn aan een andere activiteit, dan roep ik ‘Daily Mile’ en dan gaan we een Engelse mijl rennen."

Geen gedoe met omkleden

Intiatiefnemer van The Daily Mile in Nederland Jongeren Op Gezond Gewicht werkt samen met ambassadeur Erben Wennemars aan een netwerk van scholen, gemeentes en sportorganisaties om ervoor te zorgen dat elk kind de mogelijkheid heeft om mee te doen aan The Daily Mile. Wennemars: "Ik weet zeker dat veel scholen in Nederland dit gaan oppakken. Het kan op elk moment. Je kunt elke dag wel ergens een kwartiertje pakken. Het geeft ook geen gedoe met omkleden, want de kinderen hoeven geen andere kleding aan."

Meer info op: www.thedailymile.nl