Een lang leven ligt op straat

Rob Veer Vrijdag, 15 december 2017
Een lang leven ligt op straat
Wil je nóg langer leven? Dan moet je elke dag even naar buiten. Uit een wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het dagelijks naar buiten gaan een raadselachtig postief effect heeft op een mensenleven.

Ook al heb je heb veel gezelschap hebben in huis, of doe je elke dag op hun zolder een verantwoord fitnessprogramma doen of thuis op de loopband een hardloopprogramma volgden; er gaat niets boven buitenlucht. Om de een of andere reden vermindert het dagelijks verlaten van je woning de kans op overlijden.

Langdurig onderzoek

Dit blijkt uit een Israëlische studie waarin 25 jaar lang enkele honderden mannen en vrouwen zijn betrokken. Allen zijn geboren in 1920 en werden van 1990 tot 2015 nauwgezet gevolgd in hun doen en laten.

Geen verklaring

Uit de waarnemingen kwam naar voren dat de kans op overleven onder zeventigplussers groter is bij degenen die dagelijks het huis verlieten dan bij hen die de hele dag binnen zitten. Dat verschil bleek niet afhankelijk van hoeveel de mensen overdag bewogen, of van hun algehele gezondheid. Ook was de mate van sociaal isolement niet van invloed op het resultaat. De onderzoekers vonden geen verklaring voor het verschijnsel dat ‘elke dag de deur uit’ levensverlengend werkt.

Ga naar buiten!

Wat blijft staan is de conclusie: ga elke dag naar buiten, dan leef je langer! Maak dan een wandeling of ga, als dat nog lukt op latere leeftijd, een stukje hardlopen want dan snijdt het mes aan twee kanten. Je gezondheid verbetert en je voelt je beter.

Bron: Journal of American Geriatric Society via Ergogenics.net

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.