Duurlopen doen is goed voor je botten

Woensdag, 11 mei 2016
Duurlopen doen is goed voor je botten
Goed nieuws voor kilometervreters: uit nieuw Spaans onderzoek blijkt dat lange stukken hardlopen een positief effect heeft op de sterkte van je botten.

Voor het onderzoek, gedaan aan de Camilo José Cela Universiteit in Madrid, werden 122 marathonlopers (101 mannen en 21 vrouwen) en 81 halvemarathonlopers en 10 kilometerlopers (48 mannen en 33 vrouwen) onder de loep genomen die deelnamen aan een internationaal loopevenement. Een groep van 75 mensen met een zittende leefstijl en van dezelfde leeftijd als de lopers diende als controlegroep.

Geluidsgolf

Al deze lopers ondergingen een zogenaamd ultrageluidsonderzoek naar de botdichtheid van het hielbeen in zowel de linker- als de rechtervoet. Daarbij wordt met hulp van een zender een geluidsgolf door het botweefsel gezonden en aan de andere kant met een ontvanger weer opgevangen. Daarbij worden de verzwakking en de snelheid van de geluidsgolf (speed of sound: SOS) gemeten als waarden die iets zeggen over de botdichtheid.

Grotere botdichtheid

Zowel de mannelijke als de vrouwelijke lopers bleken bij de metingen een grotere botdichtheid te hebben dan de mensen met een zittende leefstijl. Hoewel de verschillen tussen de marathonlopers en de groep met halvemarathonlopers en 10-kilometerlopers niet significant waren, liet de eerste groep wel hogere waarden zien.

Sterk houden

De onderzoekers concluderen dat door het trainen voor duurlopen veranderingen worden veroorzaakt in de fysische samenstelling van het hielbeen. Er liggen volgens hen ook kansen om deze wetenschap te gebruiken om te voorkomen dat de kwaliteit van je botten achteruit gaat. Immers, niet alleen met een gezond voedingspatroon, maar ook door regelmatig een duurloop van minimaal 10 kilometer doen kun je je botten dus sterk houden.

Niet inwisselbaar

Hardlopen is volgens de onderzoekers niet één op één inwisselbaar voor andere (duur)sporten als het gaat om de voordelen voor je botten. Bewegingen die een hoge impact hebben, zoals springen, en oefeningen waarvoor veel spierkracht nodig is, zoals trainen met gewichten, zouden het meest bijdragen aan het verbeteren van de botdichtheid. Beatrix Lara, één van de onderzoekers van de universiteit uit Madrid: “Sporten als zwemmen en skaten, waarbij het gewicht of de impact op het lichaam wordt verminderd, hebben minder voordelen voor de botten.”

Bronnen: Springer Link en Ad.nl

Foto: Shutterstock