De herfstdip te lijf met hardlopen!

Vrijdag, 18 november 2022
De herfstdip te lijf met hardlopen!
Met het korter worden van de dagen merken veel mensen dat ze somberder worden. Ze hebben minder energie om leuke dingen te ondernemen en eigenlijk vooral zin om op de bank te hangen en veel te slapen. Ben jij ook gevoelig voor de herfstdip? Dan ben je niet alleen. Bijna 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben er in meerdere of mindere mate last van. Het goede nieuws? Hardlopen helpt!

Hardlopen stimuleert de bloedsomloop en maakt endorfine vrij in je hersenen. Die stof werkt ontspannend en geeft je tegelijkertijd een energieboost. Je komt dus lekkerder in je vel te zitten. Ook helpt regelmatig trainen (deels) te voorkomen dat je te zwaar wordt van alle winterkost en je vervolgens daar weer zorgen over maakt.

Sociaal contact

Kun je wel wat extra steun gebruiken? Spreek dan af om samen te gaan lopen. Dat zorgt niet alleen voor een stok achter de deur om ook echt te gaan, maar is bovendien gezellig. Sociaal contact en samen bezig zijn kan helpen je zwaarmoedige gevoelens opzij te zetten.

Daglicht

Een belangrijke oorzaak van de herfstdip is gebrek aan daglicht. Onder invloed van daglicht maakt je lichaam cortisol aan, dat nodig is om je wakker, aandachtig en stressbestendig te houden. Zonlicht levert bovendien vitamine D, een stofje dat bijdraagt aan een goed humeur. Zorg dus in elk geval dat je dagelijks aan daglicht blootgesteld wordt. Heb je op werkdagen geen tijd om tijdens de lichte uren buiten te gaan trainen? Maak dan in elk geval een wandelingetje in je lunchpauze en zorg dat je in het weekend wel overdag tijd inplant.

Binnen

Is het een keertje echt te slecht weer om naar buiten te gaan? Verplaats je training dan naar binnen, maar sla hem niet over. Loop indien mogelijk op een loopband en train belangrijke spiergroepen die je nodig hebt bij het hardlopen, zoals hamstrings, kuitspieren en je algehele ‘core stability’. Denk daarbij ter afwisseling ook eens aan meditatieve sporten zoals yoga en tai chi. Die zijn gericht op zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Dat kan een beetje zweverig klinken, maar geestelijke en lichamelijke balans kunnen je hardloopprestaties zeker verbeteren. Probeer het maar eens. Baat het niet, dan schaadt het niet!