Blijf hardlopen! Ook tijdens de lockdown

Woensdag, 14 oktober 2020
Blijf hardlopen! Ook tijdens de lockdown

Wij van hardlopen.nl willen heel Nederland in beweging krijgen én houden in deze moeilijke tijden, maar willen dat verantwoord en volgens de richtlijnen doen. Daar hebben we jullie hulp nog steeds hard voor nodig.

Het zal niemand ontgaan zijn: Nederland zit vanaf vandaag, woensdag 14 oktober 22:00 uur voor ten minste 4 weken in een gedeeltelijke lockdown. Omdat hardlopen gelukkig nog steeds mag, weliswaar beperkt, komen we toch weer goed weg. Maar wat betekent dit nu concreet:

  • Volwassenen (18+) mogen buiten in groepjes van maximaal 4 personen hardlopen
  • Daarbij moeten ze onderling ten minste 1,5 meter afstand bewaren
  • Alle hardloopevenementen worden verboden

Ga dus niet met je loopgroep in het park of bos hardlopen maar houd het bij maximaal drie loopmaatjes. In tegenstelling tot de vorige lockdown blijven dit keer de sportscholen open. Dat is ook voor hardlopers goed nieuws: de liefhebbers van de loopband kunnen hun trainingsmeters blijven maken. Hardlopers die hun favoriete sport combineren met krachttraining kunnen dat gewoon blijven doen.

Buiten sporten heeft extra voordelen

In deze coronatijd ervaren veel sporters dat het lastig is de motivatie op peil te houden. Uit Canadees onderzoek blijkt dat buiten sporten meer motiverend werkt dan sporten binnen vier muren. Ze vormden twee groepen sporters die beide een twaalfweeks trainingsprogramma af werkten. Een groep trainde drie keer in de week binnen, de andere groep volgde hetzelfde programma in de buitenlucht. En wat bleek? Het trainingsverzuim was bij de binnensporters hoger en, in tegenstelling tot de buitengroep, zakte het animo om te sporten bij hen aanzienlijk (met ongeveer 10 procent). Er werd ook gekeken wat de invloed van het trainingsprogramma was op het dagelijkse activiteitsniveau van de deelnemers. Deze bleek voor de binnensporters niet veranderd. Bij de buitengroep bleek die met ruim 20 procent te zijn toegenomen. Buitensporten heeft dus een positief effect op de lifestyle.

De onderzoekers sloten hun verslag af met een aanbeveling: ‘vanwege de gevonden resultaten, die laten zien dat lichamelijke activiteit in de buitenlucht positieve effecten heeft op het welbevinden, moet buitensporten – groene trainingen – gepromoot worden, niet alleen vanwege een positievere sportbeleving, maar ook vanwege de positieve invloed op een actieve levensstijl.’

Blijf hardlopen

Blijf dus ook tijdens deze gedeeltelijke lockdown hardlopen. Of je nu alleen loopt, of met ten hoogste drie loopmaatjes: doe dat zoveel mogelijk in de buitenlucht. Wees geduldig: er komt een tijd dat er weer hardloopevenementen worden georganiseerd. Nu leg je de basis om dan een topprestatie te kunnen leveren.