Blessure? Check de Blessure Adviseur

Zondag, 8 januari 2017
Blessure? Check de Blessure Adviseur
Voel je een pijntje tijdens of na het hardlopen? Of hou je steeds last van een onverklaarbare klacht? Dan wil je toch weten waar dat door komt. Met de online Blessure Adviseur kun je eerst zelf checken wat het zou kunnen zijn. Deze tool geeft je inzicht in je klacht en laat zien wat je zelf kunt doen met je blessure. Als het ernstiger is kun je daar ook gemakkelijk de juiste zorgspecialist vinden.

De Blessure Adviseur is een initiatief van Atletiek Unie, Zilverkruis Achmea, Sportzorg.nl en VeiligheidNL. Het is een handige vragenlijst die zelf kunt raadplegen als je ergens last van hebt door het hardlopen. Het werkt stap voor stap met een aantal vragen over je klacht en hoe die is ontstaan.

Stap 1: Lokaliseer je klacht

Je begint met het aanwijzen van de plek van de klacht. Op het lichaam van de afgebeelde hardloper of hardloopster zijn de meest voorkomende hardloopblessures aangegeven. Door met de uitvergroting te zoeken kun je die locaties zoeken. Als je jouw blessureplek hebt gevonden, klik je die aan.

Stap 2: Vervolgvragen

Vervolgens stelt de Blessure Adviseur drie vragen over de klacht. Allereerst geef je een antwoord op de vraag hoe de klacht is ontstaan. Het maakt namelijk nogal uit of het om acuut letsel door een val of ongeluk gaat of om een klacht die geleidelijk is ontstaan. De tweede vraag gaat over wat je ziet aan de blessure: kun je zichtbare afwijkingen door het letsel ontdekken? De derde vraag gaat over wat je nog kunt doen ondanks de blessure. De antwoorden daarop kunnen varieren van ‘niet kunnen bewegen’ tot ‘nauwelijks last tijdens het sporten.

Stap 3: Zelfdiagnose

Op basis van de antwoorden die je geeft komt de Blessure Adviseur met één of meerdere zelfdiagnoses. Als je meerdere mogelijke blessures ziet dan kun je zelf de diagnose verfijnen door de omschrijving van de blessures goed te lezen en te vergelijken met je eigen ervaring. Bij de omschrijving staat namelijk ook wat je bij deze blessure zou moeten ervaren. Ook vind je daaronder handig en bondige informatie over wat je nu zelf kunt doen.

Ga gelijk naar de Blessure Adviseur of als je een andere vraag hebt kun je die ook aan de digitale sportarts stellen.

Foto: Shutterstock

Blessures