Atletiekunie legt focus op verantwoord hardlopen

In samenwerking met VeiligheidNL
Donderdag, 6 oktober 2022
Atletiekunie legt focus op verantwoord hardlopen
© BSR Agency

Hardlopen in de top drie blessuresporten

Een sportblessure is een veel voorkomende reden om te stoppen met sporten. In 2021 liepen in Nederland naar schatting 3,5 miljoen sporters tenminste één blessure op. Dat leidde in totaal tot ongeveer 4,3 miljoen sportblessures verdeeld over 3,5 miljoen sporters. Hardlopen staat in de top drie van grootste blessuresporten: voor de Atletiekunie voldoende aanleiding om het belang van verantwoorde sportbeoefening extra te benadrukken.

Blessuresporten en sportverzuim

De drie grootste blessuresporten waren in 2021 hardlopen (890.000 blessures), veldvoetbal (650.000 blessures) en fitness (630.000 blessures). Deze drie sporttakken zorgden samen voor de helft (51 procent) van alle sportblessures in Nederland. VeiligheidNL heeft op basis van onderzoek vastgesteld dat ruim de helft van de blessures leidt tot sportverzuim. Bij een gemiddelde verzuimduur van 19 dagen betekent dit dat geblesseerde sporters vorig jaar naar schatting 50 miljoen dagen niet konden sporten door een blessure.

Vooral hardloopblessures leiden tot sportverzuim

Hardlopen is één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland. Ruim 40 % van de Nederlanders loopt weleens hard. Het is een laagdrempelige en toegankelijke sport die over het algemeen goed in ieders drukke schema past é n je hebt er niet veel voor nodig. Hardlopen draagt bovendien bij aan de verbetering van conditie, welbevinden en gezondheid van mensen. Ondanks deze positieve bijdragen is het risico op een blessure door hardlopen groot en leidt het bovendien vaak tot langdurig verzuim of zelfs sportuitval: van het totaal aantal sporters dat in 2021 geblesseerd raakte, gaf 61 procent aan ten gevolge van de blessure één of meerdere dagen niet te hebben kunnen sporten.

  • Van de drie grootste blessuresporten (hardlopen, voetbal en fitness) leidde vooral hardlopen tot sportverzuim: 81 procent van de geblesseerde hardlopers kon één of meerdere dagen niet sporten.

  • Knie- en enkelblessures leidden relatief het vaakst tot verzuim, maar sporters met blessures aan de rug of aan het been (exclusief enkel/knie) konden het langst niet sporten na het oplopen van de blessure.

  • Het aantal dagen dat een sporter niet kan sporten na een blessure neemt toe met de leeftijd. Vijfenvijftigplussers raken minder geblesseerd dan jongere sporters, maar áls ze geblesseerd raken en moeten verzuimen, zijn ze wel bijna een hele maand uit de roulatie.

Meer aandacht voor verantwoord hardlopen

Hardlopen maakt én houdt ons fysiek en mentaal gezond. Maar dan is het wel belangrijk dat je het verantwoord aanpakt.

Afgelopen zomer hebben de Atletiekunie en VeiligheidNL daarom de handen ineengeslagen. Met gezamenlijke inspanningen willen we hardloopblessures voorkomen. Minder verzuim en minder uitval levert tenslotte meer hardlopers, meer gezondheidswinst en meer gezonde levensjaren op. Hoe pakken we dit aan?

  • hardlopers tools en informatie bieden om verantwoord te sporten en uitval te voorkomen. Op www.hardlopen.nl/verantwoord-hardlopen staan thema's als fysieke en mentale gezondheid centraal. Daarnaast vinden hardlopers er tools en tips voor digitale en fysieke begeleiding en stimuleren we (beginnende) hardlopers eerst de Runfitcheck te doen.

  • bijscholing van looptrainers door middel van workshops over blessurepreventie. Blessurepreventief trainen moet de norm zijn voor alle hardlooptrainingen in Nederland. Bijscholingen op dit thema geven hardlooptrainers kennis en praktische tips hoe blessures in de groep voorkomen kunnen worden.

  • Verdere kennisontwikkeling ten aanzien van sportverzuim en –uitval als gevolg van blessures in de loopsport. Alsook onderzoek naar de aard van hardloopblessures en de preventieve maatregelen die hierbij passen.

Mentale en fysieke gezondheid Aan de slag met

Wij helpen je met handige informatie, trainingsprogramma's en tips waarmee je jouw conditie verbetert, spieren versterkt en blessures voorkomt. Zo kun je nog meer genieten van het hardlopen. En dat komt ook je hardloopprestaties ten goede!

Verantwoord hardlopen
Blessure_knie
Blessures
Logo VeiligheidNL
In samenwerking met

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Zij zetten zich o.a. in om blessures te voorkomen door verantwoord sporten te stimuleren. Zij doen onderzoek naar het ontstaan van blessures en vertalen dit naar praktische adviezen en tools, zoals de Runfitcheck en het Versterk je enkel oefenprogramma.