Welke hardloopkleding trek je aan in de kou?

Mirjam Steunebrink Dinsdag, 19 november 2019
Welke hardloopkleding trek je aan in de kou?
Met een goede outfit voorkom je dat je oncomfortabel warm wordt. Of dat je juist te snel afkoelt doordat je natte shirt je lichaamswarmte afgeeft aan de omgeving. Maar wat kun je het beste aantrekken als het buiten koud is? Medisch expert en sportarts Expert Mirjam Steunebrink geeft advies.

Laagjes

Het belangrijkste kledingadvies bij kou is: kies voor laagjes. Het simpele en grote voordeel hiervan is dat je tijdens het hardlopen een laag uit kan trekken. Vaak is het de eerste vijf minuten hardlopen en tijdens de warming up nog even koud. Hoe langer je op pad bent, hoe warmer je het krijgt. Dan is het heel prettig om een laagje uit doen.

Lucht isoleert

Enorm dikke kleding isoleert niet automatisch het beste. Een korte uitleg: om warm te blijven maken we gebruik van de isolerende eigenschappen van lucht. Stilstaande lucht isoleert. Hoe meer stilstaande lucht we hebben per zo klein mogelijk volume (lees: zo dun mogelijk kledingstuk), des te beter dat kledingstuk isoleert. Dons, wol en kunststof weefsels voldoen aan deze eisen. Het nadeel van natuurlijke stoffen is dat hun isolerende werking enorm afneemt als ze vochtig worden, zoals bij katoen. Bovendien geleiden ze warmte niet goed. Kies dus voor dunne technische materialen.

3 lagen voor boven

1. Basislaag: onderkleding
Deze laag is belangrijk en draag je het dichtst op de huid. De basislaag moet het lichaam droog houden. Katoenen onderkleding is niet geschikt, omdat katoen vocht juist vasthoudt waardoor je het snel koud krijgt. Kies voor een ademend en goed ventilerend materiaal dat je warm houdt en het vocht afvoert. De unieke hardloopmaterialen van bijvoorbeeld ASICS zorgen ervoor dat transpiratievocht naar de volgende kledinglaag wordt geleid.

Wanneer een basislaag?
Het hangt er natuurlijk ook vanaf van hoe goed jij tegen kou kunt, hoe hard en ver je loopt. Maar bij een temperatuur lager dan 7 graden is een basislaag altijd een vereiste. Goede en isolerende onderkleding is lekker dun en heeft een goede pasvorm, en hindert je niet tijdens het hardlopen.

2. Middenlaag: bovenkleding
Deze laag beschermt je tegen kou en houdt bovendien je natuurlijke lichaamswarmte vast. Ook deze laag transporteert het vocht ofwel naar buiten ofwel naar de volgende laag. Deze laag moet goed passend zitten, maar minder aansluitend dan de eerste, zonder hinderlijk te zijn. Vaak is dit een sportshirt met lange mouw. Ook hierbij is het belangrijk dat je kiest voor ademend en goed ventilerend materiaal. Er zijn ook loopshirts verkrijgbaar die op strategische zones, zoals op je rug, extra ventilatie hebben zodat de warmte afvoer nóg beter afgevoerd wordt.

3. Buitenlaag: tegen wind en kou
De buitenste kledinglaag is een schild tegen kou, wind en regen. Al het vocht dat vanaf het lichaam via de eerste twee lagen is doorgevoerd, moet vanaf hier naar buiten toe. Het is dus belangrijk dat deze laag wind- en waterdicht is maar toch goed ademt. Laat je goed voorlichten als je een waterdicht loopjack aanschaft: er zijn nogal wat mogelijkheden en prijsverschillen.

Kleding Weer
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.