Gear

In herfst en de winter is het vaak lastiger de temperatuur goed in te schatten en ben je vaak geneigd je te warm te kleden. Wat kun je dan het beste aantrekken? Hardlopen.nl-expert Mirjam Steunebrink geeft advies.

Het kiezen van de juiste kleding is in de kou heel erg belangrijk. Daarmee voorkom je dat je tijdens het hardlopen oncomfortabel warm wordt. Of dat je juist te snel afkoelt doordat je natte shirt je lichaamswarmte afgeeft aan de omgeving.

Laagje uitdoen

Het belangrijkste daarbij is te kiezen voor laagjes. Laagjes hebben namelijk als groot voordeel dat je tijdens het hardlopen een laag uit kan trekken om je lichaam zo op de juiste temperatuur te houden. Vaak is de eerste 5 minuten hardlopen koud, en naarmate je langer op pad bent krijg je het steeds warmer. Dan kun je fijn nog een laagje uit doen.

Lucht isoleert

Om warm te blijven maken we altijd gebruik van de isolerende eigenschappen van lucht. Stilstaande lucht isoleert. Hoe meer stilstaande lucht we hebben per zo klein mogelijk volume (lees: zo dun mogelijk kledingstuk), des te beter dat kledingstuk isoleert. Enorm dikke kleding isoleert dus niet automatisch het beste, maar het kan wel warm zijn.

Dons, wol en kunststof weefsels voldoen aan deze eisen. Hat nadeel van natuurlijke stoffen (zoals katoen) is dat hun isolerende werking ernstig afneemt als ze vochtig worden. Bovendien geleiden ze warmte niet goed.

3 lagen

Er zijn 3 lagen die je voor het bovenlichaam kunt gebruiken:

1. Basislaag: onderkleding

Deze laag is erg belangrijk en draag je het dichts op de huid. Kies dan ook voor een ademend en goed ventilerend materiaal dat je warm houdt en het vocht transporteert. De unieke polyester vezel van bijvoorbeeld Craft en Odlo zorgt ervoor dat transpiratievocht naar de volgende kledinglaag wordt geleid. Deze basislaag moet dus het lichaam droog houden! Katoenen onderkleding is niet geschikt omdat katoen vocht vasthoudt waardoor je het snel koud krijgt. 

Om te onthouden: bij een temperatuur lager dan 7 graden is een basislaag een vereiste. Goede en isolerende onderkleding is lekker dun en heeft een goede pasvorm, dit zal je niet hinderen tijdens het hardlopen.

2. Middenlaag: bovenkleding

Deze laag beschermt tegen kou en houdt bovendien de natuurlijke lichaamswarmte vast. Ook deze laag transporteert het vocht ofwel naar buiten ofwel naar de volgende laag. Deze laag moet goed passend zitten, zonder hinderlijk te zijn en bestaat uit een sportshirt. Ook hierbij is het belangrijk dat je kiest voor ademend en goed ventilerend materiaal. Er zijn ook loopshirts verkrijgbaar die op strategische zones extra ventilatie voorzien hebben, zodat de warmte afvoer nog beter kan verlopen.

3. Buitenlaag: tegen wind en kou

De buitenste kledinglaag is een schild tegen kou, wind en regen. Al het vocht dat vanaf het lichaam via de lagen 1 en 2 is doorgevoerd, krijgt na deze laag de volledige vrijheid het lichaam te verlaten. Het is dus belangrijk, dat deze laag wind- en waterdicht zijn, maar toch goed ademen. Laat je goed voorlichten als je een waterdicht jack gaat aanschaffen, er zijn nogal wat mogelijkheden afhankelijk van hoe wind en waterdicht het jack is en ook behoorlijke prijsverschillen.

Herfstkleding

In de herfst is vaak alleen de basis en buitenlaag voldoende en is een middenlaag doorgaans niet nodig. Wat ook een idee is: tijdens de herfst een dun ademend ondershirt met korte mouw met een sportshirt met korte mouw eroverheen en armsleeves. Deze armstukken (meer bekend uit het wielrennen), kun je naar oprollen als je tijdens de training merkt dat je het warm krijgt.

Foto: Shutterstock

Door Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.