Gear

Langzaam wordt het lente en stijgen de temperaturen. Tijd om je warme winterkleding tijdens het hardlopen te verruilen voor T-shirts en korte broeken. Maar voor het zover is, is het nog even doorbijten tijdens de laatste echt koude weken. Tot wanneer kun je beter je winteruitrusting blijven dragen, en wat is het nut van thermokleding daarin?

Zolang de temperaturen nog niet in de dubbele cijfers komen blijf je vast liever je winterse hardloopuitrusting dragen. Heb je nog niet zo veel ervaring met hardlopen in de kou, dan kies je vaak voor een trui en een jas om je bovenlichaam warm te houden.

Natte rug

Dat dragen van meerdere lagen kleding over elkaar is slim omdat het voor meer warmte-isolatie zorgt, maar het geeft ook een ongemakkelijk gevoel. Je kleding schuurt namelijk over elkaar heen, je hebt minder ruimte om je vrij te bewegen en je gaat snel zweten. Doordat truien en jassen vaak slecht ventileren, wordt je rug door dat gezweet nat, wat gevaarlijk kan zijn als het buiten niet zo warm is.

Lucht doorlaten

Het voordeel van thermokleding is dat het gemaakt is van dunne stoffen die wel lucht doorlaten, maar ook goed isoleren. Ook sluit het goed aan op je lichaam, waardoor je je vrijer kunt bewegen dan in bijvoorbeeld een warme trui of een jas.

Drie lagen

Thermokleding heeft het meeste effect als je gebruikmaakt van het zogenaamde drie lagen systeem. Daarbij draag je je thermoshirt het beste als eerste laag van je hardloopuitrusting, want als je daaronder nog een gewoon T-shirt aantrekt, dan helpt het thermoshirt je bijna niets. Een hardloopshirt met korte of lange mouwen is een goede keuze voor de tweede laag. De derde laag is een beschermende buitenlaag en is bestand tegen wind en regen en bij voorkeur van ademend materiaal dat warmte en zweet kan afvoeren.

Tot tien graden

Je thermokleding kun je het beste blijven dragen totdat de temperatuur boven de tien graden stijgt. Sta je tijdens je training even stil, dan koel je namelijk sneller af dan je denkt en kun je in een T-shirtje makkelijk last krijgen van onderkoeling. Heb jij het al snel warm? Dan kun je bij een temperatuur tussen de zes en tien graden wel al overstappen van een thermoshirt met lange mouwen naar eentje met korte mouwen.

Bronnen: Loopland.nl en Onlinehardloper.nl

Foto: Shutterstock