Onmisbaar in de kou: muts en handschoenen

Zaterdag, 2 december 2017
Onmisbaar in de kou: muts en handschoenen
Op winterse dagen moet je jezelf goed wapenen tegen de kou als je gaat hardlopen. Natuurlijk trek je voldoende laagjes kleding aan, maar vergeet ook niet een muts en handschoenen aan je winteroutfit toe te voegen. Dat loopt veel lekkerder dan dat je je mouwen over je handen trekt.

Als je niet goed gekleed de kou in gaat, dan kan je hardlooprondje toch een stuk minder leuk worden. Krijg je het te koud tijdens je training dan kan dat tot vervelende klachten en zelfs onderkoeling leiden. Het is dus belangrijk dat je goed warm gekleed op pad gaat, zonder dat je daar onderweg veel last van krijgt.

Warmteverlies via je hoofd

Behalve de drie laagjes bovenkleding is het ook slim om iets op je hoofd te doen. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Met een petje of een buff (een multifunctionele doek) kun je veel warmte vasthouden. En wat ook makkelijk is: krijg je het te warm dan kun je hem ook weer afzetten. Dan moet de muts natuurlijk niet te groot zijn, anders stop je hem niet makkelijk weg.

Waterdicht

Een pet is bij regen en sneeuwval ook fijn, omdat de neerslag anders teveel in je ogen terecht komt. Dan is het wel handig dat de muts waterdicht of een poosje waterdicht is. Verder is het het belangrijkste bij petten, mutsen en hoofdbanden dat ze niet van al te dikke stof zijn gemaakt en dat ze niet te strak zitten. Daar krijg je hoofdpijn van.

Koude vingers

Handschoenen kunnen ook helpen om veel warmte vast te houden. Net als een muts kun je die ook weer uit doen tijdens je training. Meestal als je een dik half uur hebt gelopen ben je wel warm en kun je ze in een zakje van een jas steken. Soms kun je zo ook juist beter aanhouden. Ze zijn zo gemaakt dat je er niet in gaat zweten.

Touchscreen bedienen

Speciale hardloophandschoenen zijn daarom meestal net dun genoeg om de ergste kou tegen te houden. Ook zijn ze vaak waterdicht en van een stof gemaakt waarmee je ook nog je touchscreen van je smartphone kan bedienen.

Nooit meer koud

Je kunt kiezen uit verschillende soorten: wanten geven meer warmte dan vingerhandschoenen. Ben je een echte koukleum? Denk dan eens aan vingerhandschoenen met een 'want flapje' die je als extra laag over je vingers kan doen. Dan krijg je het nooit meer koud!

Foto: Shutterstock

Weer Kleding