Waarom aandacht besteden aan je herstel?

In samenwerking met Blackroll
Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 13 september 2022
Waarom aandacht besteden aan je herstel?
© BLACKROLL

Van training word je een betere hardloper, maar alleen als je óók aan je herstel denkt. De herstelfase is namelijk hét moment dat het lichaam spierschade repareert en sterker wordt.

Als je veel traint, is het belangrijk dat je goed hersteld. Neem je niet voldoende rust, dan bestaat de kans dat je oververmoeid of geblesseerd raakt. Plan je toch een volgende training, terwijl je nog niet goed hersteld bent, dan bestaat de kans dat je lichaam uitgeput raakt en je spieren overbelast.

Wanneer je gaat trainen met spierpijn kun je vaak minder soepel bewegen als normaal. Je benen voelen zwaar en hardlopen gaat niet vanzelf. Om uit iedere training zoveel mogelijk rendement te behalen, is het fijn als je fit en uitgerust aan je training kunt beginnen.

Belang van rust

Hardlopers horen het niet graag, maar rust is het toverwoord om goed te herstellen. Wil je een betere hardloper worden, dan is het van belang dat je de juiste balans vindt tussen genoeg trainen en voldoende hersteltijd (rust, ontspanning en slaap). Bij iedere training ontstaan namelijk kleine scheurtjes in jouw spieren. In de rustfase worden deze gerepareerd, waardoor je spieren groeien en sterker worden. Neem je niet voldoende rust, dan zorgt dit juist voor spierafbraak.

Actieve en passieve regeneratie

De rustfase, ook wel regeneratie genoemd, kun je onderverdelen in actieve en passieve regeneratie. Passief herstel omvat alle technieken waarbij je zelf lichamelijk niet actief bent. Denk daarbij aan ontspanningsmethoden zoals meditatie, een goede nachtrust en gezonde voeding.

Wil je jouw lichaam ondersteunen in het vervangen van beschadigde lichaamsweefsels en afbreken van afvalstoffen? Dat doe je met actieve regeneratie: beweging zonder trainingsprikkel, zoals eenvoudige oefeningen, zachte stretching en zelfmassages. Zo stimuleer je de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Daardoor herstel je sneller en ben je weer eerder belastbaar.

Ondersteun je herstel

Er zijn verschillende manieren om actieve rust te nemen. Denk bijvoorbeeld aan losse, lichte bewegingen en dynamisch rekken. Ook beweging in het water kan een goede manier zijn, want de waterdruk werkt ontspannend en ontlast lichaam en geest. Actief regenereren kan ook met zelfmassage. Gebruik bijvoorbeeld een Blackroll foamroller om stramme en pijnlijke spieren doelgericht aan te pakken. De combinatie van druk en beweging bevordert de doorbloeding en maakt verklevingen en verhardingen in spieren, pezen en bindweefsel los. Rol over de spiergroepen die extra aandacht nodig hebben, verminder spierspanning en maak je spieren weer soepel. Zo ben je binnen no time klaar voor je volgende training!

Logo Blackroll
In samenwerking met

Blackroll

Blackroll is een Zwitserse organisatie die producten aanbiedt voor het dagelijks herstel zoals fasciatools, trainingsapparatuur en slaapkussens. Het bekendste en populairste product is de foamrol of massagerol die vele sporters thuis als massagehulpmiddel gebruiken.