Veilig hardlopen: hoe blijf je als hardloper op de juiste weg?

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 4 juni 2025
Veilig hardlopen: hoe blijf je als hardloper op de juiste weg?
© Barbara Kerkhof

Hardlopen moet vooral leuk blijven. Maar een beetje kennis van de regels maakt het ook veiliger – voor jezelf én voor anderen. Want zodra je de voordeur uitstapt, ben je niet alleen hardloper, maar ook verkeersdeelnemer. En dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. 

De hardloper als... voetganger

Volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990) val je als hardloper onder de categorie ‘voetganger’. Dat betekent dat je in principe het trottoir moet gebruiken. Geen stoep? Dan mag je op het fietspad lopen. Ontbreekt ook dat, dan pas is de rijbaan aan de beurt – mits er geen borden staan die dit verbieden. Dus nee, het fietspad is niet automatisch jouw hardloopbaan, ook al voelt het soms zo.

Tijdens een intervalsessie of tempoloop ben je misschien wel sneller dan sommige fietsers. Helaas verandert dat de regels niet. Je blijft een voetganger. Neem rotondes dus ook via het voetpad en steek over via het zebrapad.

Zichtbaarheid = veiligheid

Hoewel het niet verplicht is om als hardloper reflecterende kleding of verlichting te dragen, is het wel een van de slimste dingen die je kunt doen. Zeker in het donker of bij slecht zicht. Auto’s, fietsers en andere weggebruikers zien je echt niet vanzelf. Dus draag een lampje, reflectiehesje of kies voor kleding met ingebouwde reflectiestrepen.

In grote groepen

Loop je samen met anderen? Houd het veilig: loop niet met z’n vijven breed over het fietspad. Je hindert niet alleen andere weggebruikers, maar het is ook gevaarlijk. Twee aan twee is een mooie richtlijn. Let extra goed op bij kruisingen en oversteken. Loop niet blindelings achter elkaar aan, maar kijk altijd zelf of de weg vrij is.

Koptelefoons en kruisverkeer

Muziek luisteren tijdens het hardlopen motiveert. Maar als je opgaat in je favoriete afspeellijst, hoor je soms niet dat er een fietser of auto aankomt. Oortjes zijn niet verboden, maar wees bewust: gebruik slechts één oortje of kies voor bone conduction-koptelefoons, waarmee je je omgeving ook kunt horen.

Wat als je toch wordt aangehouden?

Negeer je een rood voetgangerslicht of wijk je af van de officiële paden in een natuurgebied? Dan kan daar een boete aan vastzitten – die variëren van 35 tot 100 euro. En ja, ook als hardloper moet je een ID bij je hebben of kunnen laten zien.