Van trainingsdata naar prestatieverbetering

Donderdag, 23 augustus 2018
Van trainingsdata naar prestatieverbetering
Wanneer je gebruik maakt van een Garmin horloge en je hebt de goede hartslagband of een Running Dynamic Pod dan krijg je veel extra data te zien. Topatleet Jip Vastenburg maakt hier ontzettend veel gebruik van. Naast dat ze een datafreak is (aldus Jip) vindt ze het ook leuk om verbanden te kunnen ontdekken in haar trainingen. Maar hoe doen we dat en welke trainingsdata kun je gebruiken om jezelf te verbeteren?

Trainingsdata is ontzettend belangrijk om de kwaliteit en de kwantiteit van mijn trainingen te kunnen inzien. Hieronder een klein overzicht van de drie datavelden waar ik in mijn trainingen het meest gebruik van maak.

De hartslagmeter

De hartslagfunctie bestaat al een hele lange tijd en is zeker niet nieuw. Voor mij is dit tijdens maar ook na een training de belangrijkste indicator voor hoe hard ik moet trainen. Het voordeel van lopen met een hartslagmeter is dat je jezelf niet gaat opblazen tijdens het hardlopen. Wanneer je een rustige duurtraining op het programma hebt staan en je houdt je netjes aan je hartslag dan zal je niet snel te hard gaan. Ook kun je aan afwijkingen in je hartslag zien hoe fit je bent. Voor mij is dit een indicator om het tempo te laten zakken.

Cadans meter

Bijna alle hardloophorloges bevatten tegenwoordig een cadans meter. Bij Garmin zit dit standaard in het horloge en hoeft er geen speciale band of pod voor te worden aangeschaft. Cadans is niets anders dan het aantal passen die je zet per minuut. Wat de ideale cadans is en op welk tempo dit is, is per individu verschillend. Ga dan ook vooral op zoek naar jouw ideale cadans. Voor mij is dit tijdens een duurloop ongeveer 170 stappen per minuut. Vaak wanneer ik net geblesseerd ben geweest ligt dit aantal veel lager. Wat mij eraan herinnert om meer frequentie te maken tijdens het lopen.

Grondcontacttijden

Garmin biedt met een goede hartslagband of pod ook de grondcontacttijden aan. Deze geven mij een hele belangrijke indicator in welke vorm ik verkeer. Wanneer ik in vorm begin te raken dalen mijn grondcontacttijden op dezelfde snelheden. Doe eens wat loopscholing of oefeningen tijdens de duurloop of tempotrainingen wanneer je zelf je grondcontacttijden wil verbeteren. Vaker in de week hardlopen of wat meer kilometers maken zal daarnaast ook helpen om dit getal naar beneden te krijgen.

Naast de specifieke grondcontacttijden geeft de Garmin de balans tussen rechts en links weer. Ik weet uit eerdere testen dat mijn linkerbeen korter aan de grond is dan mijn rechterbeen en dit geeft de Garmin dan ook prima weer. Een goed voorbeeld wanneer ik deze waarde kon gebruiken was het moment vlak voordat ik geblesseerd raakte. De waardes waren omgekeerd en mijn rechterbeen was nu korter aan de grond dan mijn linkerbeen. Je moet dit niet willen veranderen aan jezelf. Wel kun je trainingen met elkaar vergelijken of deze waardes voor jou altijd hetzelfde zijn.

Trainen op vermogen

Met de nieuwe running power app van Garmin kun je zowel op Garmin Connect als de app zien wat het vermogen is waarmee je loopt. Ik heb hier zelf nog geen gebruik gemaakt maar wellicht is dit de toekomst. In het profwielrennen wordt bijna alleen nog maar op vermogen getraind. Er zijn verder nog tal van opties die extra data geven.

Vergelijk vooral data met eerdere trainingsgegevens zodat je kunt inzien waar je nu staat. Meer lezen over hardloopdynamiek en fysiologische metingen? Kijk dan op de website van Garmin.

Tekst: Jip Vastenburg

Apps Hardloophorloge