Kleed je goed aan met het drielagensysteem

Vrijdag, 13 januari 2017
Kleed je goed aan met het drielagensysteem
Als het koud is moet jezelf goed aankleden om je te beschermen tegen de kou. Maar wanneer ben je eigenlijk goed aangekleed? Het is belangrijk dat je meerdere laagjes over elkaar aan doet. Sta je voor je kledingkast dan is het handig dat je het zogenaamde drielagensysteem in gedachten houdt bij je kledingkeuze.

Tijdens koude en natte dagen moet je even goed nadenken wat je aantrekt. Trek je te weinig of te dunne kleding aan dan krijg je het snel koud. Te veel loopkleding is ook niet goed, omdat je het dan te warm krijgt en te veel zal gaan zweten. Het drielagensysteem is handig om in je achterhoofd te houden, omdat je dat ook altijd kan aanpassen met een dikkere of dunnere laag aan het jaargetijde of weertype.

Laag 1: onderkleding

De eerste laag is bedoeld voor de vochtafvoering. Deze kleding zit daarom ook strak op je lichaam. Je moet hierbij denken aan thermoshirts van speciaal materiaal dat ervoor zorgt dat het zweet snel wordt afgevoerd. Op die manier koel je niet onnodig af tijdens het hardlopen. Een belangrijke functie van deze eerste laag is ook de isolatie van je lichaam.

Laag 2: hardloopshirt en broek

De tweede laag zorgt dat je je warmte ook vasthoudt en dat overtollige warmte ook wordt afgevoerd. Voor deze laag is het belangrijk dat je een goed hardloopshirt aantrekt met lange of korte mouwen. Deze shirts hebben de eigenschap dat ze warmte reguleren en vochttransport mogelijk maken. Vergeet ook niet een goed hardloopbroek aan te trekken. Je benen zullen door het bewegen minder snel kou vatten, maar toch is het goed om daar ook aan warme kleding te denken. Een speciale winter-tight is bijvoorbeeld van iets dikkere stof gemaakt met een soort voering aan de binnenkant waardoor de wind er niet zomaar doorheen blaast.

Laag 3 Beschermende laag

De derde laag zul je in de zomer niet nodig hebben, maar zeker in de winter en herfst als het koud is of regent is dit een goede bescherming. Het hardloopjack ademt en beschermt je tegen wind en water. Een goed jack is waterdicht en voert het zweet af naar buiten. Een katoenen shirt onder een speciaal hardloopjack heeft trouwens niet veel zin. Zo’n shirt houdt het vocht namelijk vast waardoor het zwaar wordt en aan je huid gaat plakken. Zorg dus voor een speciaal hardloopshirt onder je hardloopjack.

Bron: Veiligheid.nl

Foto: Shutterstock

Kleding Weer