Hardlopen met baby en buggy, waar let je op?

Maandag, 6 juni 2022
Hardlopen met baby en buggy, waar let je op?

Als hardlopende ouder moet je efficiënt omgaan met je tijd. Hardlopen met je baby in een kinderwagen kan dan een slimme oplossing zijn. Het is wel belangrijk dat je kinderwagen of buggy geschikt is om mee te gaan hardlopen. Maar waar moet je op letten?

Tijdens het hardlopen kun je jouw kind gewoon meenemen! Hardlopen met een kinderwagen kan voor jou en je kind een leuke manier zijn om samen in de buitenlucht te zijn. Zo heb je geen oppas meer nodig en kun je hardlopen wanneer het jou uitkomt. Wat je daarvoor wel nodig hebt: een hardloopbuggy, een speciale kinderwagen die je met één hand vooruit kunt duwen.

Wendbaar en stabiel

De meeste hardloopbuggy’s kun je gebruiken zodra je baby ouder is dan 6 maanden. Dit verschilt per model, dus check dit voor de zekerheid bij de aanschaf. Hardloopbuggy’s herken je doorgaans aan de drie wielen, waardoor ze wendbaarder zijn dan een gewone kinderwagen. Grotere wielen zorgen voor meer stabiliteit. Daarnaast beschikken de meeste hardloopbuggy’s over een goede vering die schokken opvangt. Zo blijft je kindje rustig liggen als je over hobbelige paden loopt. Let er ook op dat je tijdens het hardlopen met je benen het onderstel niet kunt raken. En zorg dat je niet te veel voorover hoeft te buigen om de buggy vast te houden, dat is niet goed voor je loophouding.

Veiligheid

Hardlopen met je kindje is leuk, maar het moet wel veilig gebeuren. Zorg daarom dat de baby goed beschermd kan zitten met stevige gordels. Let er bij de aanschaf op dat de duwstang niet glibberig wordt door zweet of regen, waardoor je de grip zou kunnen verliezen. Een polsband waarmee je de kinderwagen kunt tegenhouden als die op hol slaat is daarom een vereiste. Goede handremmen zijn natuurlijk ook een belangrijk veiligheidsvoorzorgsmaatregel.

Bepaal je route

Als je het voor de eerste keer gaat proberen, is het verstandig om dat op een breed fietspad in een rustige omgeving te doen. Kies bij voorkeur een route die je goed kent, dan ben je voorbereid op obstakels op de weg. Blijf alert op openslaande autodeuren, fietsen, honden en gaten in de weg.

Pas je tempo aan

Het vereist wat handigheid om een hardloopbuggy te besturen en het kan in het begin zwaar zijn. Je moet namelijk het gewicht van de buggy én je kind voortduwen. Zie het als een extra krachttraining waarmee je jouw arm- en rugspieren traint. Houd er rekening mee dat je met een hardloopbuggy wat langzamer loopt. Dat is niet erg, de volgende keer zónder buggy zal ineens extra makkelijk aanvoelen.

In 6 weken fit

Hardlopen na je zwangerschap?

Yakult Start to Run MOMS is er voor alle kersverse moeders die het hardlopen (opnieuw) willen ontdekken.

Bekijk het aanbod