Waarom je harder kunt lopen in een wedstrijd dan een training

Woensdag, 8 mei 2024
Waarom je harder kunt lopen in een wedstrijd dan een training
© Yannick Schurwanz

Het heeft je vast weleens verbaasd dat je in een wedstrijd zoveel harder kunt lopen dan in een training. Met meer gemak houd je het tempo langere tijd vol. Hoe komt het dat je in een wedstrijd harder loopt dan tijdens een training?

Als je het tijdens een training zwaar hebt, vraag je jezelf vast weleens af hoe je in hemelsnaam datzelfde tempo – of nog harder – tijdens een wedstrijd veel langer kunt volhouden. Toch liegen de statistieken er niet om. De kans dat je in een training een persoonlijk record verbreekt, is klein. Dat heeft met verschillende factoren te maken.

Klaar? Actie!

Allereerst ben je op de dag van een wedstrijd waarschijnlijk extra goed uitgerust. Je hebt de dagen in aanloop ernaartoe wat meer gas teruggenomen, zodat je uitgerust aan de start verschijnt. Je lichaam is volledig opgeladen en klaar om te knallen. Maar dat is slechts één factor.

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd, dan stijgt je adrenalineniveau. Daardoor komen verschillende processen in je lichaam op gang die je in staat stellen om optimaal te presteren: de vecht- en vluchtrespons. Adrenaline zorgt er onder andere voor dat je ademhaling en hartslag versnellen. Daarnaast bevordert adrenaline het vrijkomen van energie en remt het de opslag ervan in het lichaam. Minder bloed en energie gaat naar de spijsvertering, waardoor meer zuurstof naar de spieren getransporteerd kan worden. Hierdoor verzuur je minder snel. Ook je concentratievermogen neemt toe door adrenaline.

Bereidheid om af te zien

Hoewel het verschil in prestatievermogen gedeeltelijk te verklaren is door de fysieke processen die zich in je lichaam afspelen, speelt het mentale aspect ook een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat de bereidheid om fysieke vermoeidheid te tolereren hoger is in competitieverband. Er staat meer op het spel – en dat vergroot de bereidheid om jezelf tot het uiterste pushen.

Eigenlijk gaat het er simpelweg om hoe goed je pijn kunt - of wilt - verbijten. Bij langdurige, zware inspanning sturen je spieren een signaal van pijn en vermoeidheid naar je hersenen. Hoe groter de bereidheid om jezelf hiertegen te verzetten, hoe dieper je kunt gaan. Jouw motivatie tijdens een hardloopwedstrijd is waarschijnlijk een stuk groter dan bij een training. Er lopen concurrenten om je heen waar je niet van wil verliezen, er zijn toeschouwers die je aanmoedigen en je hebt jezelf wijs gemaakt dat dit hét moment is om te laten zien wat je waard bent.

De magie van een wedstrijd

In een training proberen om je persoonlijke record te verbreken? Dat wordt waarschijnlijk lastig. Tijdens een wedstrijd is je lichaam nou eenmaal fysiek beter in staat om een topprestatie te leveren. Daarnaast ben je ook bereid om meer pijn en vermoeidheid te tolereren tijdens een wedstrijd ten gunste van een goede prestatie. Of dat nu bewust of onbewust is. Het is de magie van een wedstrijd.